A problem of dumping firmwave A480.

  • 34 Replies
  • 8391 Views
Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #20 on: 08 / July / 2009, 07:45:34 »
Advertisements
That's interesting, considering CT only uses windows' format.exe to do the job:
"format X: /FS:FAT /V:CANON_DC /X"
They must have changed the way format works then, i guess ...

Not so much the formatting operation, consider that prior to format, one needs to partition the SD card, the camera does this properly.  Your MSFT format command did the right thing, made a superfloppy, as there was no partition table present on the zeroed SD card.

Perhaps the instructions could be changed to tell user to first format SD card in camera?  Or, if there are problems creating bootable SD or dumper, format the SD card in camera then try CardTricks again?  Worked for me on WinXP :)

Format in camera to get the correct partitioning in with the correct SD CHS values -- apparently there's an SD card command to do this, but the public SD documentation doesn't give the full technical detail, just the crappy Panasonic SD Formatter app.

*

MrSpoon

Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #21 on: 08 / July / 2009, 10:01:28 »
FWIW, I use CardTricks v1.44 on Win7RC with no problems.

The a470 LED addresses are on the wiki but for convenience, they start at 0xC0220080. Binary chopping through addresses was how I found them. Good luck :)

Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #22 on: 08 / July / 2009, 12:34:58 »
FWIW, I use CardTricks v1.44 on Win7RC with no problems.

The a470 LED addresses are on the wiki but for convenience, they start at 0xC0220080. Binary chopping through addresses was how I found them. Good luck :)

Great!  That means it's the cheap card reader that's bolted into 3.5" drive bay -- I need a new one ;)  The card reader already has a 'black mark' against it 'cos the CF slot is moulded upside down, cannot plug in full size CF (like the SD adapter CF I have).

Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #23 on: 16 / August / 2009, 19:14:09 »
Any news?
There are still someone in a480 or you just drop it?
I just found that the trick of the .FI2 file works.
When you create a file called PS.FI2 on the root of the SD card and power the A650IS on in Play mode. Press the menu button and the menu now shows the extra option "Firm Update...". So maybe we can use it since the diskboot.bin seem not work good in this cams.
I will search for more info.


Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #24 on: 22 / December / 2009, 10:56:41 »
Any news?
There are still some people looking for the CHDK for this camera or not?
did anybody get it working yet?
 :xmas
A450 -dead / a460 ok / a480 one day.

Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #25 on: 25 / December / 2009, 11:45:59 »
Hello!
I'm now on vacations and will look at the documentation to set a build environment and try to get the leds blinking.
Has anyone did any progress on this already?

Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #26 on: 25 / December / 2009, 19:56:29 »
Yes, I've been working on getting a firmware dump for the past week. I used the firmware update (PS.FI2) method and a few adjustments to get the program running - started out with the udumper source code:
a. added "MOV     R11, #0" to entry.S before the branch to main
b. pre-padded the unencrypted diskboot.bin with 1636 NOP instructions - the code didn't seem to execute otherwise, either part of the file is stripped or the executable has to have a certain size.

I found the AF_LED at 0xC02380C3 by the usual method, strangely 0x00 must be used to turn it off (instead of 0x44). Originally I scanned 0xC0200000 - 0xC0200100, where I found the flash (that's how I knew the program was working) and proceeded to build an IR receiver (simple enough) and transmit/receive data from the device. You can get the firmware here: http://rapidshare.com/files/325920475/A480_100b_PRIMARY.7z.html (only 10 downloads available?) or here: http://www.easy-share.com/1908828842/A480_100b_PRIMARY.7z

Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #27 on: 27 / December / 2009, 20:18:17 »
Congratulations pegahic.
This is a big step.


Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #28 on: 28 / December / 2009, 12:46:38 »
Great Work, pegahic!
I will take a look at the dump when I arrive home today. Try to build something from it :)

EDIT: Do you think it's a good idea to creat a topic at DryOs Development?

Well, I'm here taking a look at IDA and I hope to get something working today :)
Will keep my progress posted.

--
So, this is my status for the day. I'm looking at a470 for reference, and I could almost finish boot.c. However, when I tried to compile a test, it misses some functions, and also, when putting nullsub to this missing functions, it gives lots of errors of linking, like  "undefined reference to `malloc`",  which had his name detected by sigfinder.

I will stop for today.
« Last Edit: 28 / December / 2009, 21:06:12 by RenatoLond »

*

Offline fe50

  • ******
  • 3038
  • IXUS50 & 860, SX10 Star WARs-Star RAWs
    • fe50
Re: A problem of dumping firmwave A480.
« Reply #29 on: 29 / December / 2009, 08:12:45 »
Good work, pegahic !

Added the A480 1.00B dump from this post (blinked out by pegahic) to the drop.io - chdkdumps2 backup archive.
  http://drop.io/chdkdumps2/asset/a480-100b-7z
Thx to the 'dumpers' & uploaders !

 

Related Topics