Setting focus from scripts or menus - page 4 - General Discussion and Assistance - CHDK Forum

Setting focus from scripts or menus

  • 556 Replies
  • 89637 Views
*

Offline zeno

  • *****
  • 885
Advertisements
WW - here's the result of running your updated script on my s100. This time I made sure it was in P mode!

Dave
A570, S100, Ixus 127
Author of ASSIST, STICK, WASP, ACID, SDMInst, LICKS, WICKS, MacBoot, UBDB, CFGEdit

WW - here's the result of running your updated script on my s100. This time I made sure it was in P mode!
That worked a lot better!  Thanks.

If you get a moment,  can you also enable the new fouth test and Lua Native calls and see if the SS.MFOn test works too?  Not really that important,  seems like the S100 passes all the other tests on its own.
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4005
If you add a print statement like above (brute force) to see what happens with the focus, I wonder if the two values are the same?
They are the same. That leaves either timing or coincidence.

Quote
(btw :  interesting that Lua did not bark at the ; after the release(shoot_full).   I guess its "C" friendly?)
IIRC ; can be used to separate commands on a single line, but it was not my intention to put it there.

Attached is the csv for my A590is.  Only one method worked, which is curious because that's worse than Zeno's A570.



Attached is the csv for my A590is.  Only one method worked, which is curious because that's worse than Zeno's A570.
You have Servo AF enabled.  That can cause CHDK to block some set_focus() requests.  See my comments here on disabling it :  http://chdk.setepontos.com/index.php?topic=11078.msg108550#msg108550

Can you rerun the test with it off and report back?

TIA

WW
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

Attached is the csv for my A590is.  Only one method worked, which is curious because that's worse than Zeno's A570.
You have Servo AF enabled.  That can cause CHDK to block some set_focus() requests.  See my comments here on disabling it :  http://chdk.setepontos.com/index.php?topic=11078.msg108550#msg108550

Can you rerun the test with it off and report back?

TIA

WW

I'm sorry, but I can't find anything to turn that off. The AF Frame setting has an AiAF option, but I'm not on that.  I'm on Center.  And it's in Program mode.  Perhaps Zeno can tell me how to set it properly, or someone with an A590.

*

Offline philmoz

  • *****
  • 3123
    • Photos
With the ixus110_sd960, the failed tests are failing because the reported focus is more than 10% different than the requested focus.  But the focus does appear to be moving in response to the set_focus() commands.  I wonder if this is also a timing issue, a mechanical problem, or the accuracy limit of the ixus110 ?

I think my initial conclusion is that the first three tests "work" for both of your cameras and the last test does not.  The timing might need adjustment or I need to widen the acceptable "accuracy".

Checking for reported focus within 10% might not work.
In this post I attached an image of the requested versus reported focus distances for the G12:
http://chdk.setepontos.com/index.php?topic=6570.msg69571#msg69571

Phil.
CHDK ports:
  sx30is (1.00c, 1.00h, 1.00l, 1.00n & 1.00p)
  g12 (1.00c, 1.00e, 1.00f & 1.00g)
  sx130is (1.01d & 1.01f)
  ixus310hs (1.00a & 1.01a)
  sx40hs (1.00d, 1.00g & 1.00i)
  g1x (1.00e, 1.00f & 1.00g)
  g5x (1.00c, 1.01a, 1.01b)

I'm sorry, but I can't find anything to turn that off. The AF Frame setting has an AiAF option, but I'm not on that.  I'm on Center.  And it's in Program mode.  Perhaps Zeno can tell me how to set it properly, or someone with an A590.
I took a look at the Canon manual for the A590 but there is no mention of Servo AF there.   The only thing I could find that's close in functionality is on page 94 where it talks about "Face Select and Track".   But as you say,  you are on "Center" so it can't be that. 

Do you have Safety MF turned off ?  Also,  what happens if you run the tests with MF enabled ?
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16


Checking for reported focus within 10% might not work.
Thanks for the link - it makes sense to me.  I pulled 10% "out of the air" as it seemed reasonable.  All of srsa_4c's test samples are within 20% and they all track well with the requested focus distance.  So I declared them a "pass".   

That's partly why the spreadsheet log from the test records as much detail as possible.  When I sent out the script I really did not know what to expect from the responses.
« Last Edit: 31 / December / 2013, 18:12:30 by waterwingz »
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

*

Offline philmoz

  • *****
  • 3123
    • Photos
Results for:
G12 - only PressSw1AndMF passed
G1X - only PressSw1AndMF passed
SX40 - only PressSw1AndMF passed
IXUS310 - all passed
IXUS700 - all failed

Phil.
CHDK ports:
  sx30is (1.00c, 1.00h, 1.00l, 1.00n & 1.00p)
  g12 (1.00c, 1.00e, 1.00f & 1.00g)
  sx130is (1.01d & 1.01f)
  ixus310hs (1.00a & 1.01a)
  sx40hs (1.00d, 1.00g & 1.00i)
  g1x (1.00e, 1.00f & 1.00g)
  g5x (1.00c, 1.01a, 1.01b)

 

Related Topics