CHDK loads "slowly" - General Help and Assistance on using CHDK stable releases - CHDK Forum supplierdeeply

CHDK loads "slowly"

  • 13 Replies
  • 2959 Views
CHDK loads "slowly"
« on: 11 / May / 2014, 14:38:53 »
Advertisements
On my SD950 there is an approximately 5 second delay before CHDK loads (using ixus960+sd950-100d-1.3.0-3437 and with any previous build tried).  I get the delay whether using the bootable disk method or the manual "firm update." On my other PowerShot cameras, CHDK loads without this delay. Is there a trick for making the SD950 load CHDK more quickly?

Re: CHDK loads "slowly"
« Reply #1 on: 11 / May / 2014, 14:50:32 »
It looks like the code in boot.c does not call core_spytask_can_start().  This causes the spy task to wait for about five seconds before proceeding.

This will take a change in the core CHDK code.  Not sure why it's not there already,  but if you are willing to test,  I'm sure somebody can produce a patched version and add it to the autobuild if it works.

I'll do it later if nobody else has a moment or better idea first. Patched version attached - SD card lock booting only.

« Last Edit: 11 / May / 2014, 14:56:59 by waterwingz »
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

Re: CHDK loads "slowly"
« Reply #2 on: 11 / May / 2014, 16:08:21 »
waterwingz, thanks for the fast reply.  However, the patched version is not loading at all.  No Firm Update menu option is available whether the SD card is inserted locked or unlocked.

*

Offline reyalp

  • ******
  • 13387
Re: CHDK loads "slowly"
« Reply #3 on: 11 / May / 2014, 16:57:19 »
waterwingz, thanks for the fast reply.  However, the patched version is not loading at all.  No Firm Update menu option is available whether the SD card is inserted locked or unlocked.
The build he posted only supports the autoboot method. You will have to make your card bootable to test this build.
Don't forget what the H stands for.


Re: CHDK loads "slowly"
« Reply #4 on: 11 / May / 2014, 19:32:23 »
Thanks! Made the card bootable, and it loaded CHDK immediately! Super! Thanks!

*

Offline Caefix

  • *****
  • 599
  • Sorry, busy deleting test shots...
Re: CHDK loads "slowly"
« Reply #5 on: 05 / March / 2021, 14:04:50 »
 :blink: Back again, same cam... ?!
https://chdk.setepontos.com/index.php?topic=1294.msg11755#msg11755  :haha
12 sec for fw-Update? :o

Edit: Something happened between #5163 (3 sec) &  :-X & #5234.

« Last Edit: 05 / March / 2021, 15:32:15 by Caefix »
All lifetime is a loan from eternity.

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4426
Re: CHDK loads "slowly"
« Reply #6 on: 06 / March / 2021, 08:25:04 »
12 sec for fw-Update?
How about diskboot? That should take the same amount of time. How large is the card and what filesystem?
Quote
Edit: Something happened between #5163 (3 sec) &  :-X & #5234.
It's likely this commit. See also the link in commit message.

*

Offline Caefix

  • *****
  • 599
  • Sorry, busy deleting test shots...
Re: CHDK loads "slowly"
« Reply #7 on: 06 / March / 2021, 10:23:50 »
 :) Diskboot seems a sec faster. It´s a 4Gb Sandisk Extreme Class 6 FAT, only CHDK on it.
Edit: Setup by CHIMP.EXE.
« Last Edit: 06 / March / 2021, 11:10:09 by Caefix »
All lifetime is a loan from eternity.


*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4426
Re: CHDK loads "slowly"
« Reply #8 on: 07 / March / 2021, 14:30:10 »
:) Diskboot seems a sec faster. It´s a 4Gb Sandisk Extreme Class 6 FAT, only CHDK on it.
How about other cams, using the same card? Or this camera and a different card?
Could it be that init_file_modules_task isn't getting hooked?

*

Offline Caefix

  • *****
  • 599
  • Sorry, busy deleting test shots...
Re: CHDK loads "slowly"
« Reply #9 on: 08 / March / 2021, 12:22:53 »
The card was from ix130, booting at once.
Similar card, same cam: crc-check 10 sec late...
Could it be that init_file_modules_task isn't getting hooked?
Who knows how to know?  :-[

Edit2: Still works after feeding SD-Card.
Code: [Select]
/* called from another process */
// Save some bytes?
void core_rawdata_available();
inline void core_rawdata_available()
{
    raw_data_available = 1;
}

void core_spytask_can_start();
inline void core_spytask_can_start() {
    spytask_can_start = 1;
}
Edit:
Code: [Select]
// core/main.c line 155
    while((i++<100) && !spytask_can_start) msleep(10);
boots at one sec, but if commented out expected error happens...
« Last Edit: 08 / March / 2021, 16:17:58 by Caefix »
All lifetime is a loan from eternity.

 

Related Topics