SX280 / 275 / 270 porting - page 35 - DryOS Development - CHDK Forum

SX280 / 275 / 270 porting

  • 363 Replies
  • 174019 Views
*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4396
Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #340 on: 13 / September / 2020, 06:13:30 »
Advertisements
I have two sx280IS cameras and want to get ultimate.lua working.
Try the attached modification of the 4.8 script.
It hopefully eliminates a crash that the original 4.8 would cause on most or all newer cameras (IS_MODE propcase related). It also fixes the on-screen status display, so that it can be read.
Flickering is most likely caused by something that updates the Canon OSD. For example, face recognition or maybe continuous focus. Avoid using AUTO modes, try P, Av or similar.

edit:
Camera restart is not functional on DIGIC 6 or newer cameras, don't use that script functionality.
edit2:
DIGIC version check fixed
« Last Edit: 13 / September / 2020, 06:47:54 by srsa_4c »

Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #341 on: 14 / September / 2020, 19:53:57 »
I have two sx280IS cameras and want to get ultimate.lua working.
Try the attached modification of the 4.8 script.
It hopefully eliminates a crash that the original 4.8 would cause on most or all newer cameras (IS_MODE propcase related). It also fixes the on-screen status display, so that it can be read.
Flickering is most likely caused by something that updates the Canon OSD. For example, face recognition or maybe continuous focus. Avoid using AUTO modes, try P, Av or similar.

edit:
Camera restart is not functional on DIGIC 6 or newer cameras, don't use that script functionality.
edit2:
DIGIC version check fixed
Thanks very much. The script you sent seems to be working well. I put the camera in AV mode. My camera had the "Review image after shooting" set to hold and this caused problems. Setting it to off (also 2sec) fixed it. (I realize this probably was why the ultimate.lua was only giving the first shot) I set the camera to reset after 365 days (to prevent it from resetting).

Are there other scripts specially fixed for the sx280?
Is there anything I can do to help eg document how to use these scripts on the sx280.
Cheers, Bill

edit 1: It still churns thru the battery. I've got a power adaptor on order from china.
edit 2: I just compared your new code with the one I was having problems. I realize my main problem was the camera "Review image after shooting" being set to hold :-[
« Last Edit: 14 / September / 2020, 20:09:15 by bbkiwi »

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4396
Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #342 on: 15 / September / 2020, 18:32:20 »
Are there other scripts specially fixed for the sx280?
I don't know, but we prefer to fix the ports rather than having per-camera fixes in scripts, if possible.
Quote
Is there anything I can do to help eg document how to use these scripts on the sx280.
Sure, anything that might help others. Or, if you find things that look like bugs.

As for the review related problem, that's a CHDK shortcoming - different camera generations handle the review setting differently and there is no generic method for a script to detect it.

*

Offline Mlapse

  • ****
  • 292
  • A480 A490 S95 M10
Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #343 on: 19 / September / 2020, 12:24:02 »
It hopefully eliminates a crash that the original 4.8 would cause on most or all newer cameras (IS_MODE propcase related).

thanks,
I had not noticed problems running Ultimate Intervalometer 4.8 with IS_MODE=3 on my digic6 M10 and I thought it was because 3 was not defined.

First thing I do with time lapse cameras is set IS to OFF in Canon Firmware, so I never gave it any thought.
But I've updated SUIx with your suggestion.
« Last Edit: 19 / September / 2020, 12:31:33 by Mlapse »
frustration is a key ingredient in progress


*

Offline Caefix

  • ****
  • 438
  • Sorry, busy deleting test shots...
Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #344 on: 02 / April / 2021, 10:50:24 »
Just a note,  :haha
Sx270 (not 280) seems the only cam, where CRC-check happens minimized in the upper left quarter of the screen.
Everything else (grid, console, bat-icon) seems placed fine.
All lifetime is a loan from eternity.

*

Offline Vydra

  • *
  • 10
Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #345 on: 05 / April / 2021, 17:38:57 »
I have an SX280 HS and recently started using CHDK with it (Version CHDK_DE 1.5.1, Revision 5783). So far most things I tried seem to work OK (thanks for that  :) ), there is one thing though that I noticed: There is no GPS data in the DNG files saved by CHDK. The GPS data is there in the corresponding JPG files saved at the same time. It's also there in the DNG files saved by CHDK on the SX260 HS that I also have. I've tried it with both DNG 1.1 and 1.3 versions, bot neither of those saved on the SX280 HS have the GPS data.

Is there some CHDK option that I need to turn on for this to work? Or is this a limitation of the SX280 port? If so, could the port be amended to save the GPS data in the DNG files like the SX260 port does?
« Last Edit: 06 / April / 2021, 15:31:41 by Vydra »

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4396
Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #346 on: 06 / April / 2021, 17:51:38 »
Or is this a limitation of the SX280 port?
It is, GPS support has not been implemented. I'll see if I can change that.

*

Offline Vydra

  • *
  • 10
Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #347 on: 07 / April / 2021, 13:43:31 »
Or is this a limitation of the SX280 port?
It is, GPS support has not been implemented. I'll see if I can change that.

Thank you for trying!

Another thing I noticed is that Canon stopped updating the data file with satellite positions, downloaded to the SD card via the camera's menu, that is needed for the A-GPS (assisted GPS) feature of the SX280 HS to work. Accd. to https://hobbyelektronik.org/b/tag/a-gps/, they announced that mid-2019 and stopped updating the file at the end of 2019. It's still there at http://gdlp01.c-wss.com/rmds/ic/agps/cagm01.eed (which is a Canon server), but hasn't been updated since.

The same blog as mentioned above says that Mediatek, the manufacturer of the SX280's GPS chip, still provides the regularly updated file at http://epodownload.mediatek.com/EPO.DAT, and Sony (apparently using the exact same GPS chip in some models) provides the same file (different name though) at http://control.d-imaging.sony.co.jp/GPS/assistme.dat. I've downloaded both and compared them, and they are identical to each other while sharing the same format with the file on the Canon server, but having a different (presumably up-to-date) content.

So I have taken the EPO.dat file and saved it as cagm01.eed in the GPS folder on the SD card, replacing the original file. I imagine it works because the SX280 for the most part gets a satellite fix rather quickly, though I would need to test how long it actually takes with A-GPS turned off compared to A-GPS turned on.

In the event that this alternative file does indeed work for the SX280's A-GPS, would it be at all possible to have the camera download the file from the alternate Mediatek URL mentioned above? Or is this a totally crazy idea, not possible, not worth the effort, ... ? I suppose it's not worth too much effort, updating this once a month or so manually is quite manageable.
« Last Edit: 07 / April / 2021, 13:46:20 by Vydra »


*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4396
Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #348 on: 07 / April / 2021, 17:38:31 »
In the event that this alternative file does indeed work for the SX280's A-GPS, would it be at all possible to have the camera download the file from the alternate Mediatek URL mentioned above?
From what I see, it would be possible to replace the URL by adding one more task override. I can't tell whether the different file name is a problem, but I'd guess the downloaded data will be renamed anyway.


*

Offline Vydra

  • *
  • 10
Re: SX280 / 275 / 270 porting
« Reply #349 on: 08 / April / 2021, 14:25:29 »
From what I see, it would be possible to replace the URL by adding one more task override. I can't tell whether the different file name is a problem, but I'd guess the downloaded data will be renamed anyway.

OK, let's see. Thanks for trying.  :)

 

Related Topics