SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs

  • 9 Replies
  • 2053 Views
*

Offline RaduP

  • *****
  • 890
SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« on: 14 / June / 2014, 16:27:59 »
Advertisements
Not sure if this is the right forum to post (as it is for the stable version only), but I couldn't find any other forum. Anyway, my camera won't always save the RAW files. The saving seems to be very erratic, sometimes it will save it, sometimes not, even in the same shooting session. I tried various raw options, dng or not dng, buffered or not, etc. Nothing seems to affect it.

Does this happen for other cameras as well? Is there something I am doing wrong? All the exceptions are cleared, btw.

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 3687
Re: SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« Reply #1 on: 14 / June / 2014, 16:47:40 »
A guess: it's possible that some raw files are overwritten due to problems with the file counter (new cameras suffer from that). Do you always get the relatively long delay when shooting raw?

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 3687
Re: SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« Reply #2 on: 14 / June / 2014, 17:09:26 »
Another idea: make a few test shots with raw enabled:
1) press the shutter button fast (don't wait for focus confirmation etc.)
2) shoot slowly (press shutter halfway, wait until AF and measurements finish, shoot)
and see how many raw files you get for option 1) and 2).

*

Offline RaduP

  • *****
  • 890
Re: SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« Reply #3 on: 14 / June / 2014, 17:19:11 »
Yep, that was it, I was pushing too fast. If I do a long push, it works fine. Although I think I did have the focus confirmation before, only that it wasn't a long enough push.

Is this a feature or some limitation? I don't remember it being an issue in the past.


*

Offline reyalp

  • ******
  • 11487
Re: SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« Reply #4 on: 14 / June / 2014, 17:42:37 »
Yep, that was it, I was pushing too fast. If I do a long push, it works fine. Although I think I did have the focus confirmation before, only that it wasn't a long enough push.

Is this a feature or some limitation? I don't remember it being an issue in the past.
It's a bug.
Don't forget what the H stands for.

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 3687
Re: SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« Reply #5 on: 14 / June / 2014, 17:48:05 »
Yep, that was it, I was pushing too fast. If I do a long push, it works fine. Although I think I did have the focus confirmation before, only that it wasn't a long enough push.

Is this a feature or some limitation? I don't remember it being an issue in the past.
It's an issue with the port - the "fast press" code path is missing the CHDK raw hook. Hopefully nafraf will notice this and fix it soon.

Code: [Select]
"    BL      sub_FF371D20_my \n"  // --> Patched. Old value = 0xFF371D20.
+"BL      capt_seq_hook_raw_here\n" // possible location 1
"    TST     R0, #1 \n"
"    LDMEQFD SP!, {R4-R6,PC} \n"

"loc_FF1D9BF0:\n"
"    STR     R5, [R6] \n"
+"BL      capt_seq_hook_raw_here\n" // possible location 2
"    LDMFD   SP!, {R4-R6,PC} \n"
« Last Edit: 14 / June / 2014, 18:00:47 by srsa_4c »

*

Offline nafraf

  • *****
  • 1303
Re: SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« Reply #6 on: 14 / June / 2014, 18:43:49 »
@RaduP, I sent you a PM with a test version, please test it and report the results.
Thanks

*

Offline RaduP

  • *****
  • 890
Re: SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« Reply #7 on: 14 / June / 2014, 18:54:04 »
Thanks, it now works both with short and long press, thank you very much for the quick fix!


*

Offline RaduP

  • *****
  • 890
Re: SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« Reply #8 on: 17 / June / 2014, 10:01:12 »
Can you please commit this change to the autobuild system?

*

Offline nafraf

  • *****
  • 1303
Re: SX510 1.01A CHDK 1.3.0 not saving RAWs
« Reply #9 on: 17 / June / 2014, 11:16:36 »
Patch commit: Changeset 3465

 

Related Topics