IXUS160/ELPH160 Porting attempt - page 45 - DryOS Development - CHDK Forum supplierdeeply

IXUS160/ELPH160 Porting attempt

  • 497 Replies
  • 187529 Views
*

Offline c10ud

  • ***
  • 245
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #440 on: 07 / May / 2016, 08:44:58 »
Advertisements
Booting up the camera with USB inserted gives the following ROMLOG (fw 100a):
Nice. Does it make any difference if you enable (or disable) USB remote in the CHDK menu?
I was just testing forcing the USB bit, I think I managed to break it :) (overextending the zoom a few times when doing a failed booting = boom)
I will now try masking the usb bit, that was the second option...oh well...

edit: false alarm, testing the usb bit mask...
« Last Edit: 07 / May / 2016, 08:48:08 by c10ud »

*

Offline c10ud

  • ***
  • 245
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #441 on: 07 / May / 2016, 08:51:44 »
Booting up the camera with USB inserted gives the following ROMLOG (fw 100a):
Nice. Does it make any difference if you enable (or disable) USB remote in the CHDK menu?
physw_status[USB_IDX] = physw_status[USB_IDX] & ~(USB_MASK);

does the trick for bootup, why is that happening? Is this something new in the chdk land? Since I need ptp I think I will try to mask the bit later when the CHDK initialization has been done...

spoke too soon, issue persists, weird.. maybe I should mask it earlier?

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4447
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #442 on: 07 / May / 2016, 09:08:13 »
Okay. Can you explain what is happening, without making it unreadable?
If you're changing the source, post some kind of a diff.

*

Offline c10ud

  • ***
  • 245
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #443 on: 07 / May / 2016, 09:13:30 »
Okay. Can you explain what is happening, without making it unreadable?
If you're changing the source, post some kind of a diff.
Commenting out calls to:

CreateTask_low_my()

and

init_required_fw_features()

make the camera work as expected (except when ptp-ing will shoot twice O_o), I will now try enabling features at once in order to identify which task is locking the camera up


edit: the culprit seems to be "init_required_fw_features()" but I'm not entirely convinced...ewww
« Last Edit: 07 / May / 2016, 09:45:06 by c10ud »


*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4447
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #444 on: 07 / May / 2016, 10:04:37 »
edit: the culprit seems to be "init_required_fw_features()" but I'm not entirely convinced...ewww
In case you're hunting for the infamous bug of this port, init_required_fw_features() was introduced much later.

*

Offline c10ud

  • ***
  • 245
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #445 on: 07 / May / 2016, 10:13:52 »
edit: the culprit seems to be "init_required_fw_features()" but I'm not entirely convinced...ewww
In case you're hunting for the infamous bug of this port, init_required_fw_features() was introduced much later.
what was it? I please don't make me skim through 45 pages :)

However I don't want to call victory too soon but I'm looping through:
- remove camera power
- apply (enable) USB cable
- power on camera
- connect to camera and run commands (various scripts + shooting)

no error so far with "init_required_fw_features()" commented out.

I suppose I'm not using its features (hence not hitting bugs fixed by this fixup addition) but now I'm getting a correct boot-up when the USB cable is plugged in...this camera is weird.

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 4447
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #446 on: 07 / May / 2016, 10:22:43 »
what was it? I please don't make me skim through 45 pages :)
https://chdk.setepontos.com/index.php?topic=12321.msg123736#msg123736

Quote
I'm getting a correct boot-up when the USB cable is plugged in...this camera is weird.
What is happening when you use an official build? No-one mentioned startup problems when USB is connected.
Although an earlier generation, but my ixus150 boots normally in presence of a USB connection.

*

Offline c10ud

  • ***
  • 245
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #447 on: 07 / May / 2016, 10:40:02 »
what was it? I please don't make me skim through 45 pages :)
https://chdk.setepontos.com/index.php?topic=12321.msg123736#msg123736

Quote
I'm getting a correct boot-up when the USB cable is plugged in...this camera is weird.
What is happening when you use an official build? No-one mentioned startup problems when USB is connected.
Although an earlier generation, but my ixus150 boots normally in presence of a USB connection.
I once tried an ixus140 (iirc) and it performed OK, so this is new also for me..but then again it has been a while since I last played with CHDK :)

regarding that post you linked:
Quote
Actually in the crash itself, the camera extended the lens to far to a point it couldn't retract. I tried rebooting normally a couple of times, but it kept giving the lens error and not retracting. I left it on its back overnight. Next morning I retried and it retracted normally! As my washing machine was on and it vibrates the floor a lot, it might have shaken the lens motor back or such. Or I just got lucky...
I experienced this very same issue today, it happened like this:
- remove power to camera
- insert usb
- give power to camera
< camera tries to bootup, fails and extends the lens a little more than it was before >
- goto "give power to camera" a few more times
< at this point lens is far out >
- now the lens cannot retract anymore with or without chdk active
- fiddle a bit with power on/off
- get the camera to finally retract the lens

Now, after building and running current trunk without "init_required_fw_features()" this didn't happen anymore..
At this point I'm not sure on what to think, I would like to try this very same procedure on another camera (same model), hopefully a friend will give to me in the next days..


*

Offline reyalp

  • ******
  • 13673
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #448 on: 07 / May / 2016, 13:45:50 »
pastebin because I cannot paste here :\
http://pastebin.com/raw/mKQbetp7
You can attach files.
« Last Edit: 07 / May / 2016, 13:57:10 by reyalp »
Don't forget what the H stands for.

*

Offline c10ud

  • ***
  • 245
Re: IXUS160/ELPH160 Porting attempt
« Reply #449 on: 07 / May / 2016, 13:52:43 »
pastebin because I cannot paste here :\
http://pastebin.com/raw/mKQbetp7
You can attached files.
right, sorry, I wanted to avoid cluttering the forum with such small files..


however reading my previous responses I want to add that the issues were experienced with current chdk trunk from mighty-hoersche.

 

Related Topics