G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)

  • 51 Replies
  • 4910 Views
*

Offline philmoz

  • *****
  • 2999
    • Photos
Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #40 on: 13 / July / 2017, 17:34:05 »
Advertisements
Test version for S110 1.03a.
Thanks. Please confirm test sequence so I can test the S110 this weekend.


c_joerg said there was an issue with the S110 where it had similar behaviour to the G1X (incorrect meter values, and/or image brightness).


Unfortunately, I don't know what the triggers are for the S110.


Phil.

CHDK ports:
  sx30is (1.00c, 1.00h, 1.00l, 1.00n & 1.00p)
  g12 (1.00c, 1.00e, 1.00f & 1.00g)
  sx130is (1.01d & 1.01f)
  ixus310hs (1.00a & 1.01a)
  sx40hs (1.00d, 1.00g & 1.00i)
  g1x (1.00e, 1.00f & 1.00g)

Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #41 on: 16 / July / 2017, 05:27:25 »
Unfortunately, I don't know what the triggers are for the S110.
Can be seen in Reply #3. S110 problem is around ISO800…
Please confirm test sequence so I can test the S110 this weekend.
Use my test video or make a day to night run with following rawopint parameters:
#ui_tv_max_s1k=2000 "Max Tv Sec/1000"
#ui_tv_sv_adj_s1k=2000 "ISO adj Tv Sec/1000"
#ui_sv_target_mkt=80 "Target ISO"
#ui_sv_max_mkt=3200 "Max ISO"

I started testing with G1x (g1x-101a-1.5.0-4876). Works great. Everything is OK (meter, EXIF ISO). Thanks again for fixing this problem.
Next test I will do with S110.
EOS M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), IXUS160 (100a), IXUS30 (100k), 2*S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/[email protected]/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #42 on: 16 / July / 2017, 06:24:53 »
The fix works as well on S110. Great.  :) :)
I don’t have access to my SX50 right now so I can’t check SX50 right now.
EOS M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), IXUS160 (100a), IXUS30 (100k), 2*S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/[email protected]/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

*

Offline udo

  • ***
  • 119
Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #43 on: 16 / July / 2017, 09:35:52 »
The fix works as well on S110. Great.  :) :)
That was quick! So I do not have to run the test anymore?
Will the fix be in the source tree `permanently`?


Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #44 on: 16 / July / 2017, 10:31:35 »
So I do not have to run the test anymore?
A second test is never bad...  ;)
EOS M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), IXUS160 (100a), IXUS30 (100k), 2*S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/[email protected]/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #45 on: 17 / July / 2017, 07:15:06 »
I started testing with G1x (g1x-101a-1.5.0-4876).
Not sure if this has something to do with last changes. I had a crash on my G1x when I started rawopint in fast mode (not continuous mode). It’s a long time ago that I had a crash on G1x.
After starting of rawopint, the camera goes immediately off. No photo or log file was made. ROM LOG attached. This was not reproducible until now.
EOS M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), IXUS160 (100a), IXUS30 (100k), 2*S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/[email protected]/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

*

Offline reyalp

  • ******
  • 10779
Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #46 on: 17 / July / 2017, 17:34:54 »
I started testing with G1x (g1x-101a-1.5.0-4876).
Not sure if this has something to do with last changes. I had a crash on my G1x when I started rawopint in fast mode (not continuous mode). It’s a long time ago that I had a crash on G1x.
After starting of rawopint, the camera goes immediately off. No photo or log file was made. ROM LOG attached. This was not reproducible until now.
There was a change in r4799 that could possibly be related, from https://chdk.setepontos.com/index.php?topic=7934.80

This old thread seems like the same assert https://chdk.setepontos.com/index.php?topic=12523.10
Don't forget what the H stands for.

*

Offline philmoz

  • *****
  • 2999
    • Photos
Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #47 on: 17 / July / 2017, 18:04:32 »
I started testing with G1x (g1x-101a-1.5.0-4876).
Not sure if this has something to do with last changes. I had a crash on my G1x when I started rawopint in fast mode (not continuous mode). It’s a long time ago that I had a crash on G1x.
After starting of rawopint, the camera goes immediately off. No photo or log file was made. ROM LOG attached. This was not reproducible until now.


If this is happening consistently can you post the script (in case it's not the default version of rawopint) and script settings you are using. Attaching the script config file would probably be easier than copying all the settings manually.


I can't see why the recent change would cause this; but anything is possible.


Have you tried the same script/settings with the previous version of CHDK (before the ISO fix)?


Phil.
CHDK ports:
  sx30is (1.00c, 1.00h, 1.00l, 1.00n & 1.00p)
  g12 (1.00c, 1.00e, 1.00f & 1.00g)
  sx130is (1.01d & 1.01f)
  ixus310hs (1.00a & 1.01a)
  sx40hs (1.00d, 1.00g & 1.00i)
  g1x (1.00e, 1.00f & 1.00g)


Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #48 on: 19 / July / 2017, 01:38:31 »
If this is happening consistently can you post the script (in case it's not the default version of rawopint) and script settings you are using. Attaching the script config file would probably be easier than copying all the settings manually.
Yes, if I can reproduce it…
I made yesterday a couple of time-lapse with G1x and S110. No problems at all.

Have you tried the same script/settings with the previous version of CHDK (before the ISO fix)?
Rawopint had so much settings, you never know…
But the continuous mode in Canon UI was not set when I had the crash. Normally I run rawopint only in continuous mode. But I can’t reproduce it with continuous mode off. I will watch it.
EOS M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), IXUS160 (100a), IXUS30 (100k), 2*S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/[email protected]/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 3455
Re: G1X + others ISO override issues (was Re: rawopint.lua)
« Reply #49 on: 19 / July / 2017, 13:10:26 »
Yes, if I can reproduce it…
I made yesterday a couple of time-lapse with G1x and S110. No problems at all.
In one of the links reyalp linked above, a similar problem was triggered by people (faces) in front of the camera. Is there a chance you were shooting a scene with people when the camera crashed?