supplierdeeply

zoom percentage not working properly on S95

  • 12 Replies
  • 353 Views
*

Offline Mlapse

  • *
  • 15
  • A480 A490 S95
Re: zoom percentage not working properly on S95
« Reply #10 on: 13 / February / 2018, 14:35:33 »
Advertisements
Quote
If you can avoid moving the camera, that would make comparison easier.

As I mentioned before, on thing that can happen is the software distortion correction can be set incorrectly in some cases. I don't know of a way it would end up different in your case, since the script is always setting zoom, but comparing raw should make it clear whether it's software or optical.

I am thinking about designing a brace that would prevent movement of the camera when i operate it, but that will take some time.


These specific pictures were from 2 series of 5000 shots and so I was a bit late to discover that I could not recut them to overlap and so probably are going to bin them.
If it is the software distortion correction that was initialized wrong for some reason I have to look for a different camera with a fixed lens.
Because it annoying that weeks of shots are lost due to a different choice by the software.
With a fixed lens I can then make a brace for the lens instead of the camera, making positioning more stable.

And I haven't been able to reproduce this much distortion in the past few days of trying and testing, I've found some though but within those few pixels you mentioned..i'd say 10.
And I will put raw on at my next tests.
 
 
« Last Edit: 13 / February / 2018, 14:53:23 by Mlapse »

*

Offline reyalp

  • ******
  • 11084
Re: zoom percentage not working properly on S95
« Reply #11 on: 13 / February / 2018, 17:17:29 »
If it is the software distortion correction that was initialized wrong for some reason I have to look for a different camera with a fixed lens.

Because it annoying that weeks of shots are lost due to a different choice by the software.
If it's a software problem, it's should be fixable. It wouldn't be just random, it would be some specific sequence of actions that make it use a different setting. I don't think this is super likely, but it's worth checking for.

Quote
These specific pictures were from 2 series of 5000 shots and so I was a bit late to discover that I could not recut them to overlap and so probably are going to bin them.
Was each series the same, or did it change randomly in the middle somewhere? If you can identify the point where it changed, that might provide some clues. If you kept logs from the script that might help too.

Again, I don't think this is just normal variation, more likely a bug, or an unintended setting change, or maybe a hardware issue (but I'd expect you to get lens errors if the zoom failed to move the correct amount)
Don't forget what the H stands for.

*

Offline Mlapse

  • *
  • 15
  • A480 A490 S95
Re: zoom percentage not working properly on S95
« Reply #12 on: 13 / February / 2018, 17:48:43 »
each series was the same. it changed after reboot only, so it could be true that i made a mistake in sequence and accidently changed some setting before the script started. this must be a setting that is not visible in the log.
Although i've done that a lot, I cannot exclude me making a one time mistake...
I have the script logs, they look identical in settings etc. so no help there

And no lens errors yet on this one.
« Last Edit: 13 / February / 2018, 17:53:45 by Mlapse »

 

Related Topics