Landscape Focus Bracketing Script - page 12 - Completed and Working Scripts - CHDK Forum

Landscape Focus Bracketing Script

  • 152 Replies
  • 9168 Views
Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #110 on: 11 / January / 2020, 17:14:59 »
Advertisements
My guess is there is some other factor involved, perhaps related to the scene you are shooting.
The scene was always the same.
Indoor, tungsten light, low light,…  in M Mode.
The next days I will replace the prints by sleep.

M100 100a, M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/136329431@N06/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

*

Offline reyalp

  • ******
  • 12650
Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #111 on: 11 / January / 2020, 17:37:14 »
I guess you are suggesting putting in the repeats above.
From c_joerg's description, my impression is the failure is occurring in one of the sections like
Code: [Select]
    press("shoot_half")
    repeat sleep(10) until get_shooting()

rather than in the myshoot parts you quoted. I did suggest earlier you include a timeout in myshoot: https://chdk.setepontos.com/index.php?topic=13638.msg142296#msg142296

Quote
But doesn't this ignore the question: why is it occurring.
On some cameras in some scene and/or setting dependent situations, get_shooting() may never becomes true after half press. Some also fail to shoot after shoot_full is pressed, see https://chdk.setepontos.com/index.php?topic=7611.msg96494#msg96494

shoot() attempts to handle this by timing out in get_shooting and retrying shoot, but if you use button presses you need to deal with it yourself. There should probably be a utility function like hookutil wait_ready for get_shooting, but no one has got around to adding it.

edit:
That said, it's certainly possible that there are issues specific to script, or other bugs in CHDK.
« Last Edit: 11 / January / 2020, 17:48:17 by reyalp »
Don't forget what the H stands for.

Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #112 on: 12 / January / 2020, 03:03:11 »
My guess is there is some other factor involved, perhaps related to the scene you are shooting.

Maybe the scene after all ...
I wanted to do a direct compare today. First the original script without text, then my modified version with text.
The scene was changed slightly. The old bouquet was no longer there.
I am currently unable to reproduce the problem ...

M100 100a, M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/136329431@N06/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #113 on: 12 / January / 2020, 04:18:40 »
@c_joerg

I found some time this morning to play around with the script.
Could you try this version: https://gist.github.com/pigeonhill/7056282940415f7d99e0cc8688f48a0d
Ideally on the same scene that forces the other version to not work.
This version seems to work for me  ;)
Cheers
Garry


Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #114 on: 12 / January / 2020, 06:12:15 »
@c_joerg


BTW I forgot to ask, what focus logic are you using when you see the problem?


Also, does the script freeze in alt mode, or just terminate?

Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #115 on: 12 / January / 2020, 10:50:19 »
BTW I forgot to ask, what focus logic are you using when you see the problem?
I’m setting MF to around 0.5m. All parameters are default, only display is on.
So focus logic is X2Inf.

Also, does the script freeze in alt mode, or just terminate?
After shooting the bookends the camera is still in alt mode.
M100 100a, M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/136329431@N06/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #116 on: 12 / January / 2020, 10:57:30 »
@c_joerg


Thanks. I asked because there is a problem with the script if you select, say, Min2Inf and your base position is greater than the hyperfocal. An easy fix once I know if there are other ‘fixes’.


If you could test the other version(s) I pushed out that would be great. But only when you get a chance, as I said, my end looks OK  :)

Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #117 on: 12 / January / 2020, 11:21:50 »
Could you try this version: https://gist.github.com/pigeonhill/7056282940415f7d99e0cc8688f48a0d
 
I tried it…
I’m setting MF to around 1m. All parameters are default, only display is on. So, focus logic is X2Inf.
M Mode TV=0.5s; f5.6; ISO100; Focal Length 21.3mm.
Indoor, tungsten light and camera is on tripod.

First run. The same problem :(
After shooting the bookends the script stops.  Still in alt mode. No text message seen. After one minute I stop the script with the shoot button.

Run 2-5. Everything is ok. No problem. Text message seen. Nothing has changed between the first run.

Camera off /on.
Same settings as before. No problem with 3 runs….
It’s confusing.

M100 100a, M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/136329431@N06/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd


Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #118 on: 12 / January / 2020, 12:03:21 »
I just downloaded the same version you have, to eliminate that as a difference between us.


I then used your settings.


All looks fine at my end. The script prints out the focus logic, ie 0, then prints out the x, start, stop. All looks ok.


Do you still get the hang up if you switch bookends off?


The only difference between us is the CHDK version  ;)


I don’t know where to go from here.

Re: Landscape Focus Bracketing Script
« Reply #119 on: 12 / January / 2020, 12:24:09 »
The script prints out the focus logic, ie 0, then prints out the x, start, stop. All looks ok.
When it runs, I got the same…
Do you still get the hang up if you switch bookends off?
I have not tried.
Difficult to find out when I had just one error…

The only difference between us is the CHDK version  ;)
Firmware of the cam, SD card…

I don’t know where to go from here.
Most time it runs now. I can live with it.
When I got my second G1x back I will try with this cam.
I will add additional prints to see, if we got more information’s.

M100 100a, M3 101a, 2*G1x (101a,100e), S110 (103a), SX50 (100c), SX230 (101a), S45,
Flickr https://www.flickr.com/photos/136329431@N06/albums
YouTube https://www.youtube.com/channel/UCrTH0tHy9OYTVDzWIvXEMlw/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd

 

Related Topics