Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot) - page 2 - General Discussion and Assistance - CHDK Forum supplierdeeply

Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)

  • 54 Replies
  • 1397 Views
*

Offline reyalp

  • ******
  • 12072
Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #10 on: 22 / August / 2019, 21:06:50 »
Advertisements
An sx130 user on IRC got a very similar romlog using shoot over PTP  :blink:
I still have no idea. The cameras are less than a year apart, but not the same DryOS rev. Both ports had the old style loader, but I don't think upgrading that would affect this issue. The exmem variable that fails the check is initially set to the number of exmem types, but it is not a constant.
Yeah, it's puzzling. I'm also fairly sure people have used shoot over PTP successfully on sx130 at least (e.g. this thread https://chdk.setepontos.com/index.php?topic=6355.0 was an sx130 user)
Don't forget what the H stands for.

*

Offline reyalp

  • ******
  • 12072
Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #11 on: 23 / August / 2019, 20:24:41 »
@hedwiggggg: What OS are you running chdkptp on?

If it's linux, did you configure udev rules or anything like that to prevent default software from accessing the camera?
Don't forget what the H stands for.

Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #12 on: 24 / August / 2019, 01:34:14 »
yes, it's ubuntu 19.04 and no i tried nothing like that; but i will

*

Offline reyalp

  • ******
  • 12072
Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #13 on: 24 / August / 2019, 02:07:49 »
yes, it's ubuntu 19.04 and no i tried nothing like that; but i will
I did not mean to suggest you should, just trying to get more information. The other user who reported a similar crash was using  xubuntu.

Does the camera screen go black when you connect it?
Does any normal ubuntu software react, like showing a camera icon, gvfs mount, etc?

Normally, if the linux software (libgphoto etc) accesses the camera, the screen will go black and you won't be able to switch to shooting mode. In that case you can't shoot at all, so it doesn't seem like your problem, but maybe there's something different with this combination of OS and camera.

edit:
Description of the normal Linux issues at the end of https://app.assembla.com/spaces/chdkptp/wiki/Install
Don't forget what the H stands for.


Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #14 on: 24 / August / 2019, 03:51:16 »
Ahh, okay;

when i connect the camera the screen goes black, yes; and it shows as a mounted fs in nautilus;

gphoto2 is installed, should I try to uninstall it?

Edit: I followed the instructions of your referenced article, now it's working like a charm;
The only thing bugging now is the zoom problem, nice!
« Last Edit: 24 / August / 2019, 04:05:27 by hedwiggggg »

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 3979
Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #15 on: 24 / August / 2019, 05:06:22 »
Attached a build with this added to platform_camera.h
Code: [Select]
    #define CAM_NEED_SET_ZOOM_DELAY         150  // Define to add a delay after setting the zoom position
    #define CAM_USE_OPTICAL_MAX_ZOOM_STATUS 1   // Use ZOOM_OPTICAL_MAX to reset zoom_status when switching from digital to optical zoom in gui_std_kbd_process()
    #define CAM_USE_ALT_SET_ZOOM_POINT      1    // Define to use the alternate code in lens_set_zoom_point()
    #define CAM_USE_ALT_PT_MoveOpticalZoomAt 1    // Define to use the PT_MoveOpticalZoomAt() function in lens_set_zoom_point()
Can you test set_zoom?

Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #16 on: 24 / August / 2019, 08:25:20 »
Attached a build with this added to platform_camera.h
Code: [Select]
    #define CAM_NEED_SET_ZOOM_DELAY         150  // Define to add a delay after setting the zoom position
    #define CAM_USE_OPTICAL_MAX_ZOOM_STATUS 1   // Use ZOOM_OPTICAL_MAX to reset zoom_status when switching from digital to optical zoom in gui_std_kbd_process()
    #define CAM_USE_ALT_SET_ZOOM_POINT      1    // Define to use the alternate code in lens_set_zoom_point()
    #define CAM_USE_ALT_PT_MoveOpticalZoomAt 1    // Define to use the PT_MoveOpticalZoomAt() function in lens_set_zoom_point()
Can you test set_zoom?

It seems to be working, at least the first time; If I run the script again, the camera crashes.
ROMLOG.LOG is in the attachments, as well as the used script.

Edit:

If I add a
Code: [Select]
dev.lua_execute("click 'shoot_half'", wait=True, do_return=False)after each set_zoom, it seems to be working.

Edit²:

Okay, so I've tested it again, without flash and it crashed again..
ROMLOG seems the same:

Code: [Select]
ASSERT!! AFScanDriver.c Line 1228
Occured Time  2019:08:24 13:29:05
Task ID: 25362485
Task name: AFTask
SP: 0x0035BDE0
StackDump:
0x00000000
0xFF8DE8F4
0x000004CC
0x00089034
0x00008000
0x00000000
0xFF970D84
0x00000400
0x00000000
0x00000001
0x19980218
0xFF8DED04
0x00089938
0xFF8E53C0
0x00036060
0x00000001
0x00001F5C
0x0000014B
0x19980218
0x19980218
0x19980218
0xFF84A59C
0x00036020
0xFF84A534
0x00036060
0x003336C8
0x19980218
0x19980218
0x19980218
0xFF816AEC
0x19980218
0x19980218
0x00001008
ShootConDump:
0c 0b 00 00 01 02 07 08 09 0a
CameraConDump:
01 0a 02 0d 09 01 10 0a 02 0d
00056300: UI:ScreenLock

00056340: SS:NextAvail(7),ReviewAvail(4)

00056350: UI:PB.DrawI

00056350: UI:_EnableReviewHold:IsPressSwTwo:0

00056350: UI:_EnableReviewHold:IsAvailableShots:1

00056660: UI:LogicalEvent:0x3203:adr:0,Para:0

00056660: UI:PB.IHist

00056670: UI:PB.DcdCBR

00056670: UI:PB.RfrsI

00056690: UI:ScreenUnLock

00056710: UI:DispSwCon_MuteOffPhysicalScreen

00056710: UI:MuteOffPhysicalScreen

00057150: UI:DSIC:48,0

00058350: UI:LogicalEvent:0x311e:adr:0,Para:0

00058350: UI:_EntryPrepareRecreviewOff

00058350: UI:ShootState:0xB

00058350: UI:ShtCon_StopReview

00058350: UI:StopRecReviewController

00058350: UI:PB.StopR

00058350: UI:DispSwCon_MuteOnPhysicalScreen

00058350: UI:MuteOnPhysicalScreen

00058350: UI:ScreenLock

00058360: UI:ScreenUnLock

00058370: UI:LogicalEvent:0x3120:adr:0,Para:0

00058370: UI:ScreenLock

00058370: UI:ScreenUnLock

00058380: UI:_ExitSequence

00058380: UI:Sht_CancelStrobeChargeTimer

00058380: UI:DSIC:4c,0

00058380: UI:_ExitActionReview

00058380: SS:CancelPre

00058440: UI:ScreenLock

00058440: UI:ScreenUnLock

00059190: UI:DispSwCon_MuteOffPhysicalScreen

00059190: UI:MuteOffPhysicalScreen

00059190: UI:ShootState:0x0

00059190: UI:ShtCon_Deactivate

00059190: UI:ChangePopupStrobe:Open

00059200: SS:StrbModChg

00059210: UI:Strobe:Open

00059210: UI:DSIC:14,0

00059210: UI:DSIC:60,0

00059210: UI:DispSwCon_TurnOnDisplayDevice

00059210: UI:ScreenLock

00059220: UI:DSIC:c5,262144

00059330: UI:Display_CaptInfo

00059380: UI:ScreenUnLock

00059400: UI:DispSw: Unlock

00059400: UI:DispSwCon:Unlock

00059400: UI:TerminateDeliverToZoomController

00059410: UI:OPTICAL_ZOOM_POS

00059410: UI:UnpressZoomLever

00059410: UI:_EntryIdleShoot

00059410: UI:ShootState:0x0

00059970: UI:ScreenLock

00059970: UI:ScreenUnLock

00060090: UI:ScreenLock

00060090: UI:ScreenUnLock

00060300: SS:ChargeComplete

00064740: SS:OptAt=0 0

00064770: UI:ScreenLock

00064770: UI:ScreenUnLock

00064860: UI:ScreenLock

00064860: UI:ScreenUnLock

00067050: UI:ScreenLock

00067050: UI:ScreenUnLock

00067210: UI:Button:0x000009A1:PressSwOne

00067210: SS:PreBuf

00067210: UI:ShootState:0x1

00067210: UI:ShtCon_Activate

00067210: UI:DispSw: Lock

00067210: UI:ShtCon_PrepareCapture

00067210: UI:DSIC:61,0

00067210: UI:ScreenLock

00067220: UI:DSIC:e,0

00067220: UI:ScreenUnLock

00067230: UI:ScreenLock

00067230: UI:ScreenUnLock

00067230: UI:LogicalEvent:0x3135:adr:0,Para:0

00067230: UI:DSIC:e,0

00067230: SS:LoadTest:10

00067230: SS:PreCapt

00067230: UI:ShootState:0x2

00067240: UI:ClearEventComp

00067240: UI:ScreenLock

00067240: UI:ScreenUnLock

\00\00\00
« Last Edit: 24 / August / 2019, 08:45:00 by hedwiggggg »

*

Offline srsa_4c

  • ******
  • 3979
Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #17 on: 24 / August / 2019, 11:20:23 »
Okay, so I've tested it again, without flash and it crashed again..
Thanks.
Next try, with delay increased to 300 and trusting the sigfinder on zoom_status and recreview_hold.
If the CHDK overlay has problems using this build (disappears when it should not), let me know.


*

Offline Caefix

  • *
  • 28
  • Sorry, busy deleting test shots...
Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #18 on: 24 / August / 2019, 11:31:35 »
 :( Tried a testcrash, can´t find all pieces...

With !Helperl.Bas I only got tilts, blocking lenses and lenserrors shutting down.
Distortions )( & (), but no romlox.
Not even mixing alt & exit_alt mode.
So I took tool & SX230 for catching set_zoom 1,2,8,32 romlog...

PS. Tested testbuild, -> Distortion: [] = none, gone.
BUT: Romlogs...
added save romlog to my user menu.
reactivated logging in !Helperl.bas
log & pic included
« Last Edit: 24 / August / 2019, 14:24:42 by Caefix »
All lifetime is a loan from eternity.

*

Offline reyalp

  • ******
  • 12072
Re: Multiple Bug's (Live View / Zoom / Shoot)
« Reply #19 on: 24 / August / 2019, 14:57:16 »
when i connect the camera the screen goes black, yes; and it shows as a mounted fs in nautilus;

Edit: I followed the instructions of your referenced article, now it's working like a charm;
Before you changed this, did "rec" make the lens extend when the screen was black? Or was there some other sequence that allowed you to get to shooting mode with the lens extended?

On most cameras, when the black screen problem happens, the lens retracts if it was extended, and "rec" fails to switch to shooting mode. If we can understand how this happened, maybe we can add some additional checks or at least a warning in the documentation.
Don't forget what the H stands for.

 

Related Topics