SX110IS - howto start porting - page 37 - DryOS Development - CHDK Forum
supplierdeeply

SX110IS - howto start porting

  • 573 Replies
  • 230931 Views
Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #360 on: 08 / May / 2009, 18:15:07 »
Advertisements
@obihoernchen: sx110-wiki-page looks good!!!


Just an idea: What's about the other 12-bit cameras? Do they possess a proper color profile? How do they got it?

Regards!

thx :)

dont know I will ask a developer!
Canon PowerShot SX110 IS
CHDK: at Autobuild now
Wiki: SX110IS

Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #361 on: 08 / May / 2009, 21:16:48 »
done

I asked fe50 and he tells me the following:
(I will try to translate it in english)

This is everytime a problem of 12bit cameras, because DNG4PS-2 cant go on with 12 bit until now. For the SX10 they converted the 12bit raw into 10bit and then they used the normal method. (ewavr done so)

The newer port use the matrix of sx10.

We should look here:
http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,390.msg30620.html#msg30620
Canon PowerShot SX110 IS
CHDK: at Autobuild now
Wiki: SX110IS

*

Offline chdkj

  • ***
  • 140
Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #362 on: 09 / May / 2009, 04:43:28 »
Thank you Obihoernchen.
I had play with color matrix of sx10 in sx110 but without success (colors are not how they supposed to be).
But I didn't spend much effort on it.

sx110

Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #363 on: 10 / May / 2009, 07:08:18 »
Maybe I should open a Topic in Raw section and ask for help?
Canon PowerShot SX110 IS
CHDK: at Autobuild now
Wiki: SX110IS


*

Offline axu89

  • *
  • 29
Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #364 on: 10 / May / 2009, 07:59:07 »
The calibration is just hopeless.. no matter what tricks I try the results are total ****. Something is totally wrong..
[SX110 IS]

*

Offline chdkj

  • ***
  • 140
Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #365 on: 10 / May / 2009, 15:45:22 »
As far as I have understand only hook_raw_image_addr and hook_raw_size have to be adapted for new camera to get RAW working (seen from a porters point of view). Indeed I've marked hook_raw_image_addr as "unsure" but I checked the code again and got same results --> I'm pretty sure that hook_raw_image_addr is correct. And I don't think that hook_raw_image_addr has something to do with that color haze. So codewise everything should  be fine.  :blink: ????

No idea.
sx110

*

Offline reyalp

  • ******
  • 14096
Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #366 on: 10 / May / 2009, 16:09:14 »
If you didn't have the correct address, you'd get garbage or a partial image, not an image with the wrong colors.

Incorrect CAM_BLACK_LEVEL in the sd990 had an effect somewhat like what was described here. See  http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,2972.30.html
Don't forget what the H stands for.

*

Offline axu89

  • *
  • 29
Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #367 on: 11 / May / 2009, 05:02:53 »
If you didn't have the correct address, you'd get garbage or a partial image, not an image with the wrong colors.

Incorrect CAM_BLACK_LEVEL in the sd990 had an effect somewhat like what was described here. See  http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,2972.30.html

Not that I would understand a thing about this.. but I tried setting CAM_BLACK_LEVEL to 128 and calibration results are way better than before (with quick test picture of my laptop LCD (full of reflections). Error used to be something like 80% and now its just 17%.. Now if someone would just fine tune it and take a proper calibration picture :)
[SX110 IS]


Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #368 on: 11 / May / 2009, 11:11:29 »
If you didn't have the correct address, you'd get garbage or a partial image, not an image with the wrong colors.

Incorrect CAM_BLACK_LEVEL in the sd990 had an effect somewhat like what was described here. See  http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,2972.30.html

Not that I would understand a thing about this.. but I tried setting CAM_BLACK_LEVEL to 128 and calibration results are way better than before (with quick test picture of my laptop LCD (full of reflections). Error used to be something like 80% and now its just 17%.. Now if someone would just fine tune it and take a proper calibration picture :)

I would do it if you could tell me:
1. how to change CAM_BLACK_LEVEL
and 2. how to compare the 2 pictures and measure the difference?
Canon PowerShot SX110 IS
CHDK: at Autobuild now
Wiki: SX110IS

*

Offline axu89

  • *
  • 29
Re: SX110IS - howto start porting
« Reply #369 on: 11 / May / 2009, 14:19:20 »
If you didn't have the correct address, you'd get garbage or a partial image, not an image with the wrong colors.

Incorrect CAM_BLACK_LEVEL in the sd990 had an effect somewhat like what was described here. See  http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,2972.30.html

Not that I would understand a thing about this.. but I tried setting CAM_BLACK_LEVEL to 128 and calibration results are way better than before (with quick test picture of my laptop LCD (full of reflections). Error used to be something like 80% and now its just 17%.. Now if someone would just fine tune it and take a proper calibration picture :)

I would do it if you could tell me:
1. how to change CAM_BLACK_LEVEL
and 2. how to compare the 2 pictures and measure the difference?

1. CAM_BLACK_LEVEL is in the trunk/include/camera.h (but is 128 really the right value?)

2. I used instructions from links you had posted in the previous page. http://chdk.wikia.com/wiki/DNG4PS-2/Calibration and http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,390.0.html

I dont have the time today to get more into it, but I took quick photo of the pallete (damn i hate the glossy LCD screen..) results were not so good but the program was able to calculate the matrix from it.
I used the modified DNG4PS-2 posted by yarvieh in this thread, its buggy like hell but worked for my experiment Options->CamOpts, there you'll find the calibration. (have to try to open the file with wrong camera type, then switch to SX110 and try again, otherwise it wont open....)
Last step is to apply the color matrix into the camera.h.


Results are not perfect, but much at least the blue haze is gone. When I open the DNG with Picasa theres black borders on the right and top, photoshop doesnt show them, its like the picture would "shift" few pixels.. but I wont get down to it now.
I attached resized photos (DNG converted to JPG with photoshop)
[SX110 IS]

 

Related Topics


SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal