supplierdeeply

The SX1 IS Porting Thread

  • 381 Replies
  • 61365 Views
  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #60 on: 14 / April / 2009, 01:49:42 »
    Advertisements
    BIG THUMB UP!!! pev69!!!   :lol

    So this was it! (a simple typo)!!! (actually it could be that on the SX10 the BL command is set correctly but not on the SX1 ....as you know: Base-Code was taken from SX10....will crosscheck that)

    I will immediatelly recompile and check it out: As said: the overrides were accepted (I measured time of a forcefully set exposure)

    I knew that 4 eyes do see more than just 2  :P

    @Pev69: Please use also the settings for the Bitmap Overlay, then we are close to the "real" first Alpha version!

    Cheers

    Fredi

    P.S. (I will go through the movie_rec.c script too.....could be similar issue - if not using inherently the Capt_seq.c)

  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #61 on: 14 / April / 2009, 02:31:41 »
    Regarding Capt_Seq.c... that was it!!

    Pictures are taken as well with the "overrides": Tested are Exposure, Aperture and ISO All fine!

    Thanks again pev69!! this makes now CHDK already "usable" on the SX1!

    On a quick check regarding "Movie_rec"...still crashes, but with this new motivation provided by you, we certainly will find it too!

    Attached is therefore the latest version with at the moment following "flaws"

    Major
    1. FI2 (Firmware Update Startup of CHDK) still not working (despite that classical "diskboot.bin" start seems to work fine - except that "power-on" will bring the cam into "Play-Mode + CHDK Start" and not "Rec-Mode + CHDK Start" --> seems to be something in Boot.c for now)
    2. Movie Recording crashes Cam

    Minor
    3. EdgeOverlay does not work (--> mostprobably to change in source code for this Feature, due to "switchable Screen" size)
    4. Zebra does work partly (--> Wide-View OK, --> Normal View: Shifted to the "left": Fix to be within Zebra-Feature Code)

    Cheers and happy day



    EDIT: Removed this attachment, due to improved version on a later Post.
    « Last Edit: 14 / April / 2009, 03:32:51 by fboesch »

    *

    Offline pev69

    • **
    • 55
  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #62 on: 14 / April / 2009, 03:05:40 »
    Okay. I will also start looking into boot and movierec next (this evening, after the compulsory dayjob :)).

    Here's one hint for testing, which helped me with the capt_seq: Since the capt_seq is mostly copied code from the original firmware, I started inserting a branch (used the simple "B sub_XXXXXXXX") to different points, from the start of capt_seq, which would jump to the original firmware at the corresponding point. This let me know that our own code was working OK up to the point of the inserted branch (if the camera behaved OK, of course :)), and then I could move the branch further up the code and recompile and test again. Don't know yet how well this can be applied to boot or movierec, though (well perhaps not boot, otherwise CHDK would not load, I think :)).
    « Last Edit: 14 / April / 2009, 03:10:29 by pev69 »

  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #63 on: 14 / April / 2009, 03:13:26 »
    Good morning pev69!

    Actually I'm already "on movie_rec.c".....keeping a special eye onto "Register-Names"....And I've found several "mistakes" (just changing "adress" but not the Register according to Firmware SX1)

    Eventually this evening we just have to fix the "PS.FI2" Thingy and we're done!

    (P.S. checked ewvars "Long Exposure" Feature - seems to work too)


  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #64 on: 14 / April / 2009, 03:32:07 »
    Update: Movie Recording WORKS now! (Standard as well FullHD incl Override Quality Settings!)

    Open issues:

    Major
    1. FI2 (Firmware Update Startup of CHDK) still not working (despite that classical "diskboot.bin" start seems to work fine - except that "power-on" will bring the cam into "Play-Mode + CHDK Start" and not "Rec-Mode + CHDK Start" --> seems to be something in Boot.c for now)


    Minor
    3. EdgeOverlay does not work (--> mostprobably to change in source code for this Feature, due to "switchable Screen" size)
    4. Zebra does work partly (--> Wide-View OK, --> Normal View: Shifted to the "left": Fix to be within Zebra-Feature Code)

    (EDIT: Attachment has been removed, due to more recent version later in this thread)
    « Last Edit: 15 / April / 2009, 10:37:00 by fboesch »

    *

    Offline pev69

    • **
    • 55
  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #65 on: 14 / April / 2009, 03:36:58 »
    Actually I'm already "on movie_rec.c".....keeping a special eye onto "Register-Names"....And I've found several "mistakes" (just changing "adress" but not the Register according to Firmware SX1)

    Hey, that's great, let's hope that those corrections are what makes it work :)!

    Quote
    Eventually this evening we just have to fix the "PS.FI2" Thingy and we're done!

    Oh yeah! :) Also the "starting to play mode from power-button" is rather annoying, but perhaps will be corrected simultaneously with th FI2 functionality.

    Quote
    (P.S. checked ewvars "Long Exposure" Feature - seems to work too)

    Now that I have also looked a bit into other CHDK code, I must say it's a rather incredible feat of reverse-engineering! And all without any help from Canon. Just imagine what could have been accomplished if Canon had released a proper plugin-type API :).

  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #66 on: 14 / April / 2009, 04:20:39 »
    As seen in Post above: Movie Rec Works now (Actually were two small issues: One Adress to translate was "overseen" and the other was a different register)

    Here is the correct "movie_req.c" and "capt_seq.c" file

    *

    Offline pev69

    • **
    • 55
  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #67 on: 14 / April / 2009, 04:24:07 »
    Wonderful!! You are a porting guru now :D


  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #68 on: 14 / April / 2009, 04:25:58 »
    Now that I have also looked a bit into other CHDK code, I must say it's a rather incredible feat of reverse-engineering! And all without any help from Canon. Just imagine what could have been accomplished if Canon had released a proper plugin-type API :).

    Yeah! The "Hero Members" ARE actually Hero's! :-)  

    And yes: the world would be at a different level of possibilities - if companies would follow a more "OpenSource"/Community thinking - as we do it here... Let us be grateful to have a "Canon-Cam" where such things (CHDK) are at least possible :-)

  • Publish
    Re: The SX1 IS Porting Thread
    « Reply #69 on: 14 / April / 2009, 04:34:56 »
    Wonderful!! You are a porting guru now :D


    We are... pev69....we are! :-) Kudos to you too (you really motivated me with your finding!)

    Actually I'm working on a Step-by-Step  "Porting" Guide (incl. Screenshots) so that other (skilful) people can reduce the steep learning curve of porting CHDK...

    Within this document I have started with "What is needed as setup" (step-by-step instructions of how to build a "CHDK-Dev-Machine" based on CHDK-Shell). Then naming all files, which need to be checked/worked on, then show how some functions (within Firmware Dump) are "translated" so that GCC is able to compile correctly. Or how to cross-check if correct sub-routine has been found etc.

    As we two know now: Everything (information) is here and available...but it is quite time consuming to just "understand" what and where - things have to be done...

    I hope that I can publish this then later in the "Developer section" of CHDK-Wikia...


     

    Related Topics