turn flash off on SD400 - Script Writing - CHDK Forum

turn flash off on SD400

  • 2 Replies
  • 2257 Views
*

Offline mgg

  • *
  • 16
turn flash off on SD400
« on: 03 / July / 2009, 14:38:22 »
Advertisements
I'm trying to use set_prop to disable flash on my sd400 - set_prop 16 2 does nothing.

Is there any other way to disable flash with a script? 
tnx
mgg

*

Offline fe50

  • ******
  • 3134
  • IXUS50 & 860, SX10 Star WARs-Star RAWs
    • fe50
Re: turn flash off on SD400
« Reply #1 on: 03 / July / 2009, 17:18:04 »
Hello & welcome, mgg !
I'm trying to use set_prop to disable flash on my sd400 - set_prop 16 2 does nothing.
Is there any other way to disable flash with a script? 

PropCase 16 is correct, but it's a bit tricky...you have to set prop 16 after a half_press, you also need some sleep periods.

Sample (set the cam to M mode first & enable the flash):
Code: (sdlbasic) [Select]
print "1st shot"
sleep 2000
press "shoot_full"
sleep 4000
print "done, wait 5s..."
release "shoot_full"
sleep 5000
rem now we disable the flash...
print "2nd shot, no flash"
press "shoot_half"
print "2s half_shoot..."
sleep 2000
rem now we set the prop case
set_prop 16 2
print "prop16 is set, wait 2s"
sleep 2000
release "shoot_half"
sleep 500
print "2nd shot now"
press "shoot_half"
sleep 1000
press "shoot_full"
sleep 3000
print "Ready."
print "flash is disabled"
sleep 5000
You can enable the propcase viewer in the debug mode to see the value of prop 16 changing.
The flash is disabled (value 2), the Canon OSD shows the "old" state - but the flash is off until you change the camera record mode (A,M,Scene...), switch to playback mode or use the flash key (right)...

The timing could be tricky, so play a bit with the sleep values...

-> You can also emulate keystrokes to toggle the flash (read prop 16 first to check the flash state)...

*

Offline mgg

  • *
  • 16
Re: turn flash off on SD400
« Reply #2 on: 03 / July / 2009, 18:43:33 »
well - I don't know what I was doing wrong - but I got it working - and in this camera at least, I didn't have to do it after a half press.... though I have the camera in auto mode.

Thanks
me

 

Related Topics