errors in some modemaps - General Discussion and Assistance - CHDK Forum  

errors in some modemaps

  • 18 Replies
  • 6029 Views
*

Offline msl

  • *****
  • 1276
  • A720 IS, SX220 HS 1.01a
    • CHDK-DE links
errors in some modemaps
« on: 25 / September / 2009, 05:48:01 »
Advertisements
A user from german board has reported, that CHDK auto iso does not work in m-mode for ixus970(sd890).

I've checked the modemap of the ixus970. A changing from MODE_M to MODE_P was successful. CHDK auto iso works now in m-mode.

And here is a MODE_P check for other cams with the same m-mode:

a450 ok
a460 ok
a470 commented out - why?

ixus:

40 ok
50 ok
55 ok
60 ok
65 ok, why also TV, AV and M
70 ok
75 ok, why also M (MODE_M,                  32772, MODE_P,                  32772)
80 ok
700 ok
750 missing MODE_P
800 ok
850 ok
860 ok
870 ok
950 ok
960 ok
970 must be changed: MODE_M -> MODE_P
980 ok, why also M
izoom ok, why also TV, AV, and M

tx1 must be changed: MODE_M -> MODE_P
« Last Edit: 25 / September / 2009, 06:18:06 by msl »
CHDK-DE:  CHDK-DE links

*

Offline reyalp

  • ******
  • 13391
Re: errors in some modemaps
« Reply #1 on: 25 / September / 2009, 06:12:37 »
Thanks for this.

a610, a620, a630, a640 :lol

edit:
ixus 65, 700, 750, izoom/sd30 are also all bogus values.

See also http://chdk.kernreaktor.org/mantis/view.php?id=76
http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,2119.0.html

I've corrected a470, ixus 75, ixus 970 and tx1.

The canon mode constants seem pretty well fixed, so maybe we can just have one generic mode map ?
« Last Edit: 25 / September / 2009, 22:06:35 by reyalp »
Don't forget what the H stands for.

*

Offline msl

  • *****
  • 1276
  • A720 IS, SX220 HS 1.01a
    • CHDK-DE links
Re: errors in some modemaps
« Reply #2 on: 27 / September / 2009, 07:10:08 »
Thx for the corrections.

A generic mode map would be great. Maybe we could then later also easily switch the mode in scripts.

But the older chdk cameras (a6xx, ixus40, ixus50, ixus55 and izoom) have another value system as all other cameras. That could be a problem.
CHDK-DE:  CHDK-DE links

*

Offline reyalp

  • ******
  • 13391
Re: errors in some modemaps
« Reply #3 on: 27 / September / 2009, 17:53:07 »
But the older chdk cameras (a6xx, ixus40, ixus50, ixus55 and izoom) have another value system as all other cameras. That could be a problem.
No, I think those are just wrong. No one went through and checked the propcase values. At least, this was true of the a540 and some others.
Don't forget what the H stands for.


*

Offline msl

  • *****
  • 1276
  • A720 IS, SX220 HS 1.01a
    • CHDK-DE links
Re: errors in some modemaps
« Reply #4 on: 27 / September / 2009, 18:20:11 »
Hmm...

We have checked the values  of propcase 0 and 236 for the A610. They correspond to the mode map table in the source code. That is the reason why I think there are 2 systems.
CHDK-DE:  CHDK-DE links

*

Offline reyalp

  • ******
  • 13391
Re: errors in some modemaps
« Reply #5 on: 27 / September / 2009, 19:59:22 »
Hmm...

We have checked the values  of propcase 0 and 236 for the A610. They correspond to the mode map table in the source code. That is the reason why I think there are 2 systems.
Oh that is interesting. If this is true, there are two systems, but the old one was copy/pasted to some new cameras where it didn't belong (e.g. a540, which was fixed in http://tools.assembla.com/chdk/changeset/474 and ixus60 http://tools.assembla.com/chdk/changeset/780 )

I just assumed the numbers 0-18 were placeholders  :-X
Don't forget what the H stands for.

*

Offline fe50

  • ******
  • 3132
  • IXUS50 & 860, SX10 Star WARs-Star RAWs
    • fe50
Re: errors in some modemaps
« Reply #6 on: 28 / September / 2009, 16:42:23 »
The mode map values for the Ixus50_SD400 are correct.
(MODE_SCN_PARTY is "Indoor", MODE_P is "Manual")

*

Offline fudgey

  • *****
  • 1705
  • a570is
Re: errors in some modemaps
« Reply #7 on: 03 / October / 2009, 08:08:24 »
If I remember correctly, on all/some cameras get_prop in scripts and whatever the C command is used all over CHDK for mode testing (against the modemap) give different values. I don't quite remember what the difference was, possibly one is signed and the other one isn't, which screws things up.


*

Offline fe50

  • ******
  • 3132
  • IXUS50 & 860, SX10 Star WARs-Star RAWs
    • fe50
Re: errors in some modemaps
« Reply #8 on: 03 / October / 2009, 17:15:43 »
If I remember correctly, on all/some cameras get_prop in scripts and whatever the C command is used all over CHDK for mode testing (against the modemap) give different values. I don't quite remember what the difference was, possibly one is signed and the other one isn't, which screws things up.
Maybe you mean http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK/MoreBest#Debug_data_display ...

*

Offline fudgey

  • *****
  • 1705
  • a570is
Re: errors in some modemaps
« Reply #9 on: 04 / October / 2009, 10:59:33 »
Maybe you mean http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK/MoreBest#Debug_data_display ...

Yea that would be it... get_prop in scripts returns signed values http://chdk.setepontos.com/index.php/topic,1838.0.html.

The debug data display has been used to author (most?) platform/*/main.c modemaps, which in turn are (only?) used by mode_get()....mode_get() in turn is (only, I hope) used by CHDK to check PLAY/REC modes (and I guess swivel screen status), but not the modemap. And yes, mode_get reads the propcase value into an int as does shooting_get_prop().


 

Related Topics