S90 Porting Thread

  • 397 Replies
  • 81133 Views
*

Offline ERR99

  • ****
  • 339
Re: S90 Porting Thread
« Reply #90 on: 13 / April / 2010, 04:11:02 »
Advertisements
  Nice, ERR99 !  I have 101A and it felt really good to play around in chdk again.
- With the camera powered off and turning on to play mode via the PLAY button, the lens extends into shooting mode as though the power button were pressed.
- When in Av mode, after entering and exiting the chdk menu, the aperture changes to seemingly random values (i.e. it was F2 when entering, 5.6 or 8 after exiting, as though the control ring was both navigating in chdk and also changing aperture values at the same time).  The same goes for other manual modes, where the shutter speed will be drastically different after exiting.
- the camera's built-in histogram really gets in the way when in the chdk menu, maybe there's a way to disable that automatically when in the menus
- sometimes the entire menu (and CHDK) system just vanishes when navigating downwards in the main menu.  At first it looks like it's exited ALT mode, but then after further presses the menu seems to come back.


I have here a new build for 101a. This should fix issue 1 (Powerbutton/Playbutton handling).
For issue 2, i changed the Jogdialtask blocking code. It think it works now better (not all Jogdial events are queued and send to the camera after leaving altmode). But it is still not perfect, because one single jogdial event is still passed to the camera. I try to find a solution for that. ;)
Issue 3 is camera related. The best way to avoid this, is to enter playmode. In this mode the original firmware does not schow the histogram. That sometimes the menu disappears is (more or less) normal. The CHDK display output was then overwritten from the canon dislplay output. Simply push a button, or use the jogdial to force a redraw of the chdk menu to workarround that.

So here is the update 101a Version:

Re: S90 Porting Thread
« Reply #91 on: 13 / April / 2010, 04:29:32 »
hey Err99,

thank a lot for first testing with 100c.
the 100c-diskboot still not boot on my s90 - now i don`t have to remove the batt to use the cam again normally.

greetz
« Last Edit: 13 / April / 2010, 07:50:43 by genervi »

Re: S90 Porting Thread
« Reply #92 on: 13 / April / 2010, 04:31:00 »
sorry - doublepost caused of serverprobs  :-[

*

Offline ERR99

  • ****
  • 339
Re: S90 Porting Thread
« Reply #93 on: 13 / April / 2010, 05:05:12 »
Okay. i disabled now almost all of the task hooks in the 100c, lets see if one of those is making trouble.
Please check if the attached build boots and the CHDK splashscreen comes up or not.

<Update: Useless file deleted>
« Last Edit: 13 / April / 2010, 08:25:32 by ERR99 »


Re: S90 Porting Thread
« Reply #94 on: 13 / April / 2010, 05:38:01 »
nope, same as before :-[

Re: S90 Porting Thread
« Reply #95 on: 13 / April / 2010, 07:31:08 »
Are you talking about the same camera firmware? ERR99 has a build for 101a and 100c and it seems you have 101c instead. Is this correct? if so it seems 101c hasn't been extracted yet.

Re: S90 Porting Thread
« Reply #96 on: 13 / April / 2010, 07:46:32 »

So here is the update 101a Version:


Hi ERR99. Thanks for another update. Strangely now the camera seems to boot straight into playback mode even when the power button is pressed. A half shutter press is required to kick it back into capture mode. Haven' t come across the other jogdial issues mentioned but that is mostly because I've been accessing the menu in playback mode.

Re: S90 Porting Thread
« Reply #97 on: 13 / April / 2010, 07:49:29 »
Are you talking about the same camera firmware? ERR99 has a build for 101a and 100c and it seems you have 101c instead. Is this correct? if so it seems 101c hasn't been extracted yet.

sorry - i have the 100c - just a type mistake. Does an 101c exist?

[edit:sorry my english is better than it seems ;)]
« Last Edit: 13 / April / 2010, 08:03:15 by genervi »


Re: S90 Porting Thread
« Reply #98 on: 13 / April / 2010, 07:58:16 »
Not as far as I'm aware. I thought maybe you had a new version. 101a came on a S90 I picked up a few days ago seems unlikely.
« Last Edit: 13 / April / 2010, 08:00:08 by Technics »

*

Offline ERR99

  • ****
  • 339
Re: S90 Porting Thread
« Reply #99 on: 13 / April / 2010, 08:24:25 »

So here is the update 101a Version:


Hi ERR99. Thanks for another update. Strangely now the camera seems to boot straight into playback mode even when the power button is pressed.
Thats normal CHDK behaviour. You have to press the power button longer (1-2s), then the camera starts directly into shooting mode.

 

Related Topics