SD940 (IXUS120) porting thread

  • 542 Replies
  • 59133 Views
  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #400 on: 05 / April / 2011, 22:14:42 »
    Advertisements

    If I get_prop 0,x which is camera mode - it always reads 0 no matter where the switches are set.  I switched to x=get_mode - and I always get 1 no matter how the switches are set.
    I will confess here to not having looked at any of these functions.  Its quite possible that the SD940 port has not set this up correctly and I'm not even sure where that is supposed to happen.  I'm not even sure what they are supposed to do - is there a link where I could take a look ?


    My question is - should code like this run in this beta or do I have some problem specific to my setup?
    You are probably the first person to try this out on this port.  Frustrating as that might be,  I thank you for looking at it and reporting your findings here.



  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #401 on: 05 / April / 2011, 22:25:38 »
    How would you edit the user menu? The User Manual says to press the "+/- button or the equivalent button on the camera" when User Menu is set to edit. The half-shoot button doesn't do it either.
    Another good question about something I have not tried myself.  Worked through the User Manual and discovered the same thing you did - the +/- button moves the cursor up and down the menu and apparently cannot be used to select a menu item to add to the User Menu.    If nobody offers a clarification here,  I'll wade through the code to figure out what it is trying to do.


  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #402 on: 05 / April / 2011, 22:40:58 »
    If nobody offers a clarification here,  I'll wade through the code to figure out what it is trying to do.

    FYI the half-shoot button is used in some cameras, i think Maybe the SD400 used that when I had it. http://chdk.wikia.com/wiki/User_menu ...but it doesn't work on the SD940. does that have to be assigned or something?
    « Last Edit: 05 / April / 2011, 22:44:28 by eincognito »

  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #403 on: 05 / April / 2011, 23:01:02 »
    FYI the half-shoot button is used in some cameras, i think Maybe the SD400 used that when I had it. http://chdk.wikia.com/wiki/User_menu ...but it doesn't work on the SD940. does that have to be assigned or something?
    Most likely something else I missed.  I'll look at it when I get a few moments in the next couple of days.  Thanks for the "heads-up".



  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #404 on: 06 / April / 2011, 16:27:07 »
    Another beta release for firmware 1.03B - but this time I think I might have it fixed !   

    http://www.box.net/shared/40ymdqx4og

    Looking for testing help and feedback as usual - I don't have a camera with this firmware version.



    Hi,

    I have version ixus120_sd940-103b-0.9.9-1114-full-rev3 successfully installed on my 103b. Now I am ready for tests. There seems to be quite a lot what I could test but maybe you're interested in some dedicated tests of certain things. Let me know!

  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #405 on: 06 / April / 2011, 19:33:55 »
    If I get_prop 0,x which is camera mode - it always reads 0 no matter where the switches are set.  
    Did a little research and here's what I've found so far.  There are four different versions of the camera properties you are trying to access - it changes with camera model.  In the CHDK source code, these are defined as CAM_PROPSET  1, 2, 3 or 4.   Your SD400 used propset 1 but the SD940 uses propset 3 (this may or may not be right).   With propset 1,  you use get_prop 0 x to read the camera mode dial - with propset 3 the correct value appears to be get_prop 49 x .  

    I'm basing this on the definitions in propset1.h and propset3.h in the directory  trunk\trunknnnn\include


    UPDATE :  
    I tried this :
    Code: [Select]
    @title set mode test
    @param a param
    @default a 49
    :TT
    sleep 500
    get_prop a x
    print "param=",a, "value=",x
    goto "TT"

    If I am in shooting mode then I get -32768 in auto mode, -32764 in manual mode and 2603 in movie mode.
    If I am in playback mode then I get -32768 regardless ( -1 in 16 bit land)

    Check out : http://chdk.wikia.com/wiki/Mode_dial_propcase_values and
    http://chdk.wikia.com/wiki/PropertyCase
    « Last Edit: 06 / April / 2011, 21:49:45 by waterwingz »

  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #406 on: 06 / April / 2011, 20:52:47 »
    FYI the half-shoot button is used in some cameras, i think Maybe the SD400 used that when I had it.
    I tried it on my camera using the half-shoot button and can confirm that it does not add entries to the user menu.   I took a look at the code in gui.c and confirmed that half-shoot is what the code is looking for.  I'll wade through debugging when I have a little more time.

  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #407 on: 06 / April / 2011, 21:42:42 »
    I tried it on my camera using the half-shoot button and can confirm that it does not add entries to the user menu.   I took a look at the code in gui.c and confirmed that half-shoot is what the code is looking for.  I'll wade through debugging when I have a little more time.

    Great thanks!


  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #408 on: 06 / April / 2011, 21:53:45 »
    Another beta release for firmware 1.03B - but this time I think I might have it fixed !   
    Turns out we do  have it fixed!
    I have version ixus120_sd940-103b-0.9.9-1114-full-rev3 successfully installed on my 103b. Now I am ready for tests. There seems to be quite a lot what I could test but maybe you're interested in some dedicated tests of certain things. Let me know!
    I would suggest just using the CHDK features that interest you the most and let us know how that goes?  Bug reports are good - reports of success are good too.   Right now it would be nice to know which scripts (BASIC and/or LUA) are working well with the SD940 if you want to search this forum and the wiki for things to try out ?


    *

    Offline reyalp

    • ******
    • 9806
  • Publish
    Re: SD940 (IXUS120) porting thread
    « Reply #409 on: 06 / April / 2011, 22:14:26 »
    Did a little research and here's what I've found so far.  There are four different versions of the camera properties you are trying to access - it changes with camera model.  In the CHDK source code, these are defined as CAM_PROPSET  1, 2, 3 or 4.   Your SD400 used propset 1 but the SD940 uses propset 3 (this may or may not be right).   With propset 1,  you use get_prop 0 x to read the camera mode dial - with propset 3 the correct value appears to be get_prop 49 x
    Note that if you use lua, you can use the propcase module and refer to propcases by name, without worrying about which propset your camera has. Of course, the ports propset still has to be defined correctly in camera.h
    Don't forget what the H stands for.

     

    Related Topics