PowerShot SX220 HS - Porting Thread - page 30 - General Discussion and Assistance - CHDK Forum supplierdeeply

PowerShot SX220 HS - Porting Thread

  • 563 Replies
  • 204476 Views
*

Offline funnel

  • ****
  • 349
Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #290 on: 24 / July / 2011, 16:50:42 »
Advertisements
@Blablaat
I see now. Happens only when I press the shoot button without holding half_shoot first for some time to give it time to set the override value.

Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #291 on: 24 / July / 2011, 17:17:41 »
No thats not it. I always press the shoot button halfway down to check the values before I take a picture.  
« Last Edit: 24 / July / 2011, 17:19:15 by Blablaat »

*

Offline funnel

  • ****
  • 349
Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #292 on: 24 / July / 2011, 17:27:47 »
I'll do more tests. Did you have custom autoiso enabled?

Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #293 on: 24 / July / 2011, 17:51:25 »
No, I dont use custom autoiso.


Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #294 on: 24 / July / 2011, 18:31:07 »
Override:



Shoot button pressed halfway down:



Settings: Program, shutter speed @ 1/1000 (override), ISO100 (no override or custom autoiso), AF frame center, AF frame size small, Digital zoom off, Servo AF on, Countinuous AF on, AF-assist beam on, MF-point zoom on, safety MF on, i-contrast off, wind filter off, review off, blink detection off, grid lines on, IS mode continuous, date stamp off. I guess most of these settings are not relevant...

I think the camera refuses to override because it can't take a decent picture. It does override for a sec but then sets a much slower shutter speed. However, it works in manual, auto and easy.
« Last Edit: 24 / July / 2011, 18:56:53 by Blablaat »

*

Offline funnel

  • ****
  • 349
Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #295 on: 24 / July / 2011, 18:56:01 »
Appears that disabling the Servo AF fixes it. That's why I couldn't replicate the issue, I'm having it always disabled. Try it and report.

Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #296 on: 24 / July / 2011, 18:59:36 »
Appears that disabling the Servo AF fixes it.

Your right! So the camera overrides the override because it is adjusting the values, including the shutter speed...

But if it doesn't "calculate" the new ISO after CHDK overrides the shutter speed (when autoiso is selected) then the picture is useless. Is there a way to enable autoiso in manual mode?
« Last Edit: 24 / July / 2011, 19:48:09 by Blablaat »

Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #297 on: 25 / July / 2011, 00:26:45 »
I wasn't sure if the camera can go up to f11. Now I have proof.  8)

I checked sx230 till f16, The camera doesnt close its shutter to f16 aperture when shutter is half way pressed, however when pressing full shutter the apertue closes further up to a small "pin size" hole.

tested on taliesin's prealpha version.


*

Offline funnel

  • ****
  • 349
Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #298 on: 25 / July / 2011, 05:32:24 »
Quote
But if it doesn't "calculate" the new ISO after CHDK overrides the shutter speed (when autoiso is selected) then the picture is useless. Is there a way to enable autoiso in manual mode?
Probably can be done. Try using custom autoiso with with it's custom shutter speed.

Can you explain what you're trying to achieve with the chdk Tv override? You could simply use the camera inbuilt Tv. I find the chdk Tv override useful only for 15+ sec exposures.

*

Offline funnel

  • ****
  • 349
Re: PowerShot SX220 HS - Porting Thread
« Reply #299 on: 25 / July / 2011, 05:38:16 »
Quote
I checked sx230 till f16, The camera doesnt close its shutter to f16 aperture when shutter is half way pressed, however when pressing full shutter the apertue closes further up to a small "pin size" hole.
Why then there's no difference between histograms from f11 to f16? Can you upload somewhere shoots from f8 to f16?

 

Related Topics