SX40HS porting thread - page 2 - DryOS Development - CHDK Forum supplierdeeply

SX40HS porting thread

  • 258 Replies
  • 88544 Views
*

Offline philmoz

  • *****
  • 3332
    • Photos
Re: SX40HS porting thread
« Reply #10 on: 22 / October / 2011, 05:50:38 »
Advertisements
I have updated the signature finder (finsig_dryos.c) for the new R49 firmware version.

Note, the event ID's for the USB connect/disconnect appear to have changed so you may need to update the switch_mode_usb function (generic/wrappers.c) for PTP.

Phil.
CHDK ports:
  sx30is (1.00c, 1.00h, 1.00l, 1.00n & 1.00p)
  g12 (1.00c, 1.00e, 1.00f & 1.00g)
  sx130is (1.01d & 1.01f)
  ixus310hs (1.00a & 1.01a)
  sx40hs (1.00d, 1.00g & 1.00i)
  g1x (1.00e, 1.00f & 1.00g)
  g5x (1.00c, 1.01a, 1.01b)
  g7x2 (1.01a, 1.01b, 1.10b)

*

Offline ERR99

  • ****
  • 339
Re: SX40HS porting thread
« Reply #11 on: 25 / October / 2011, 15:27:40 »
Fine, i will update my finsig_dryos.c version to get the adress updates.
Diskboot.bin problem is still there, i have to take a look the sx230 port as funnel mentioned.
Anyway, i skipped the diskboot problem for now and worked with the ps2.fir boot methode to proceed with the rest of the port, and it does not look so bad.
Current SX40HS port is starting-up and the CHDK screen shows up. :)

*

Offline ERR99

  • ****
  • 339
Re: SX40HS porting thread
« Reply #12 on: 25 / October / 2011, 15:52:52 »
More good news, i find out why diskboot.bin was not working, i disabled the wrong function call in task_Start_my(), so i got a recursive diskboot.bin boot loop. Stupid me.  :haha

Now autoboot via diskboot.bin (with the new dancingbits) is also working!

*

Offline ERR99

  • ****
  • 339
Re: SX40HS porting thread
« Reply #13 on: 25 / October / 2011, 18:16:10 »
Update: Keyboard is now also adapted and working, CHDK menus are usable.
Color palette needs to be updated i think, and the port crashes here and there, but thats normal for a port in this state i think. ;)


Re: SX40HS porting thread
« Reply #14 on: 28 / October / 2011, 17:29:00 »
Clap clap !

Re: SX40HS porting thread
« Reply #15 on: 29 / October / 2011, 08:48:03 »
keen to test on my sx40

J.

*

Offline ERR99

  • ****
  • 339
Re: SX40HS porting thread
« Reply #16 on: 01 / November / 2011, 19:36:38 »
Small update:
- Tested chdk autoboot from >4GB cards: Works.
- Ported most of the assembler stuff (movie & exposure overrides). Exposure override currently does not work as expected, need to be checked)
- Superfine JPEG option is also available & working for SX40.
- CHDK Keyboard&Jodgial control  is working
- Overriding the wakeup method (on/off or PLAY-button start) makes trouble, camera still allways starts-up in playmode, even if ON/OFF bitmask is set. Need to be checked.
- llibtest script works allmost without error. (One error left: "os.remove("A/MDTST0): ERR A/MDTST0: error FAIL").
- RAW support needs to be checked. Currently i dont have the time to take here a deeper look (why has the day only 24 hours? ;) )


*

Offline philmoz

  • *****
  • 3332
    • Photos
Re: SX40HS porting thread
« Reply #17 on: 01 / November / 2011, 19:40:25 »
- llibtest script works allmost without error. (One error left: "os.remove("A/MDTST0): ERR A/MDTST0: error FAIL").

AFAIK this fails on all recent cameras - the firmware delete function will only delete files, not folders.
There must be a function / method to delete folders as the firmware can do it; but I don't think anyone has figured out how it works on newer cameras yet.

(Well done on the porting so far.)

Phil.
CHDK ports:
  sx30is (1.00c, 1.00h, 1.00l, 1.00n & 1.00p)
  g12 (1.00c, 1.00e, 1.00f & 1.00g)
  sx130is (1.01d & 1.01f)
  ixus310hs (1.00a & 1.01a)
  sx40hs (1.00d, 1.00g & 1.00i)
  g1x (1.00e, 1.00f & 1.00g)
  g5x (1.00c, 1.01a, 1.01b)
  g7x2 (1.01a, 1.01b, 1.10b)


Re: SX40HS porting thread
« Reply #18 on: 01 / November / 2011, 20:51:26 »
- Overriding the wakeup method (on/off or PLAY-button start) makes trouble, camera still allways starts-up in playmode, even if ON/OFF bitmask is set. Need to be checked.

Not sure if this helps,  but when you enable the On/Off button to start in shooting mode rather than playback with something like this :
Code: [Select]
// Power ON/OFF detection -  replacement  for correct power-on.
*(int*)(0x25CC+0x04)= (*(int*)0xC02200F8)&1 ? 0x100000 : 0x200000; // replacement  for correct power-on.
there is usually also a line in taskcreate_Startup_my() that needs to be commented out.  Take a look at the boot.c for a couple of ports and you should be able to spot it ?

Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

*

Offline ERR99

  • ****
  • 339
Re: SX40HS porting thread
« Reply #19 on: 07 / November / 2011, 17:32:51 »
Okay, maybe i missed the part in taskcreate_Startup_my(). I will check.

For those who cant wait to see first lifesigns of the sx40 chdk port, i attached the current port (lets call it V 0.0.1). The port is in a very early stage. Dont expect that the photo overides or RAW support is working.

But anyway,  happy testing. ;)

PS: In this build, chdk ALLWAYs store the current error_logfile to the SD card during startup (ROMLOG). So if the camera crashes unexpectly, restart the camera and then switch it off, read out the romlog file from the sdcard, and post it here.
« Last Edit: 07 / November / 2011, 17:35:36 by ERR99 »

 

Related Topics