Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2 - General Help and Assistance on using CHDK stable releases - CHDK Forum

Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2

  • 17 Replies
  • 5037 Views
*

Offline asmus

  • *
  • 10
Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« on: 16 / May / 2012, 12:05:33 »
Advertisements
I'm the newbie in CHDK but no complete idiot :) I've made homework searching this forum and maikong many trials, scripts and so on.

I have a problem with USB triggering in my IXUS SD630.


I have CHDK 1853 installed and RUN on it, I also have triggering script run and USB REMOTE set to on. But nothing happen if I'm inserting USB power cable or even gentWire2 with RC receiver.

On the other hand the USB port in my camera is working, I can transfer images to PC for example.


What I'm missing?

I have also Canon A2200 HD but there is no CHDK available yet, right?


Tomasz

Re: Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« Reply #1 on: 16 / May / 2012, 13:08:09 »
Please post your triggering script here and if possible all the settings in the USB remote setup screen.

I assume that you are trying to trigger the camera by plugging and unplugging your USB cable rapidly ?
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

*

Offline asmus

  • *
  • 10
Re: Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« Reply #2 on: 17 / May / 2012, 03:27:17 »
Hi Waterwingz,

thx for help. Yes I'm trying to plug/unplug briefly.

The script I'm using are your scripts I think.

chdk2Tester.bas
SimpleZoomNShoot.bas
remoteshutter.bas

There is no action whatever I'm doing with USB port. I have a feeling that some option in setup of my camera is missing.

Pls find parameters screens.

Thx a lot for any help

Tomasz

*

Offline asmus

  • *
  • 10
Re: Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« Reply #3 on: 17 / May / 2012, 03:28:27 »
And here is the screen when script is running.


*

Offline zeno

  • *****
  • 889
Re: Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« Reply #4 on: 17 / May / 2012, 04:13:30 »
Hi Tomasz
since no one else has reported problems with that camera and the USB cable seems to be working, the most likely cause of the problem is a bad setting in the CHDK CFG file (which is in the CHDK directory of the card).

I suggest you try the following:

1. put the card in the card reader and rename the CFG file, so that when CHDK starts it will create a new one
2. lock the card and put it in the camera
3. switch on the camera but don't go into ALT mode
4. check that the camera will take a picture normally by pressing the shutter
5. connect the camera to your computer via USB and then disconnect

Step 5 should result in the camera taking a picture. CHDK, when not in Alt mode, should respond to a power pulse on the USB port by taking a picture. If your camera does not then there is definitely something wrong with the CHDK build. If it does, then there was some bad setting in the old CFG file.

If the camera DOES take a picture at step 5, then try going into ALT mode and running one of the scripts. They also should now work.

 
« Last Edit: 17 / May / 2012, 06:10:26 by zeno »
A570, S100, Ixus 127
Author of ASSIST, STICK, WASP, ACID, SDMInst, LICKS, WICKS, MacBoot, UBDB, CFGEdit

*

Offline asmus

  • *
  • 10
Re: Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« Reply #5 on: 17 / May / 2012, 06:40:46 »
I've made all your steps and nothing happened.

My CHDK file I've take from here:

http://mighty-hoernsche.de/

And it looks like on the attached picture.

Just want to say that MD script for example is workong on it.

Regards

Tomasz

*

Offline asmus

  • *
  • 10
Re: Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« Reply #6 on: 17 / May / 2012, 08:05:53 »
I just want to say that just checked same way on A430 and it works.

Regards

Tomasz

Re: Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« Reply #7 on: 17 / May / 2012, 08:11:36 »
Pls find parameters screens.
Try disabling the Remote Zoom option.  The code for that is an awful mess at the best of times.

The script I'm using are your scripts I think.
chdk2Tester.bas
SimpleZoomNShoot.bas
remoteshutter.bas
I don't believe any of those are mine.  The script posted here should tell us if the port is working at all though :

http://chdk.setepontos.com/index.php?topic=4917.msg47956#msg47956


Otherwise,  I'll have to look at the source to see it that tells me anything when I have a little spare time.

In the mean time,  you could try the new USB remote 2 code in the development version :

http://mighty-hoernsche.de/trunk/

Documentation for that is here :

http://chdk.wikia.com/wiki/USB_Remote_V2

Its more fun to use anyway.


UPDATE : took a quick look at the code and as I suspected,  your camera uses the USB remote code in platform/generic/kbd.c - which could mean it might never have been tested (need to read the porting thread to check).  At least there is code there - a few cameras have none.
« Last Edit: 17 / May / 2012, 09:08:57 by waterwingz »
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16


*

Offline asmus

  • *
  • 10
Re: Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« Reply #8 on: 17 / May / 2012, 09:10:10 »
Waterwingz,

thx a lt. Now I see why U have GURU satatus ;)

One question, should I test what U write then or it have no sens according to your update?

Regards

Tomasz

Re: Cant get shutter work via USB port / gentWIRE2
« Reply #9 on: 17 / May / 2012, 10:15:39 »
One question, should I test what U write then or it have no sens according to your update?
Please test.   

I do not know for sure that the code is wrong.  We will have to test that if the other things I suggested do not work.
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

 

Related Topics