IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread - page 10 - DryOS Development - CHDK Forum  

IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread

  • 312 Replies
  • 106158 Views
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #90 on: 15 / August / 2013, 04:19:37 »
Advertisements
I've updated and recompiled, and tested some more. I'm taking the numbers from the image info that the camera displays.

The shutter speed settings work when you use the short exp type (at 0.00100 it shows a speed of 1/1000), but crash when using Ev Step. I've tried various Ev steps including longer ones but all of those crash the camera. The work up to and including 1/2000 when using set_tv96(). I wasn't using other overrides at the same time.
If you set the EV step override and then run a script that uses set_tv96 the camera does not crash.

For the aperture, I noticed that the overrides only seem to accept either f2.7 or f8.0 - Av override settings in between don't affect the result.

You can change the rec mode over chdkptp, but if you type 'rec'  while the camera is still switching it gets confused and can even crash. I you wait until the camera is ready everything seems to work:

con 1> rec
con 2> play
con 3> rec
con 4> play
con 5> rec
con 6> rec
ERROR: already in rec
con 7> rec
ERROR: already in rec
con 8> rec
ERROR: already in rec
con 9> rec
ERROR: already in rec
con 10> rec
ERROR: already in rec
con 11> play
con 13> rec
con 14> rec //typed this one while the camera was still switching
con 15>

As for capture modes, I tried a few I found in a structure for another camera. Most do the same thing, some numbers not in the list seem to set a blank mode, some other numbers switch the camera to auto :

const CapturemodeMap modemap[] = {
    { MODE_VIDEO_SUPER_SLOW,     2631 },//works
    { ?????,          2632 }, //Crashes camera
    { MODE_VIDEO_IFRAME_MOVIE,   2633 },//works
    { MODE_AUTO,                32768 },//works
    { MODE_P,                   32772 },//works
    { MODE_SCN_LONG_SHUTTER,    32774 },//works
    { MODE_HIGHSPEED_BURST,     32776 },//works
    { MODE_SCN_PORTRAIT,        32785 },//works
    { MODE_SCN_SNOW,            32793 },//works
    { MODE_SCN_UNDERWATER,      32796 },//fails
    { MODE_SCN_LOWLIGHT,        32805 },
    { MODE_SCN_STITCH,          33293 },//fails
    { MODE_SCN_FACE_SELF_TIMER, 33295 },//sets auto instead
    { MODE_SCN_SMOOTH_SKIN,     33298 },//works
    { MODE_SCN_COLOR_ACCENT,    33313 },//works
    { MODE_SCN_COLOR_SWAP,      33314 },//works
    { MODE_SCN_SUPER_VIVID,     33322 }, //works
    { MODE_SCN_POSTER_EFFECT,   33323 }, //works
    { MODE_SCN_SMART_SHUTTER,   33324 },//works
    { MODE_SMART_SHUTTER,       33325 }, //Same icon as 33324 -same mode?
    { MODE_????,         33326 }, //Same icon as 33324
    { MODE_SCN_FISHEYE,         33327 },//works
    { MODE_SCN_MINIATURE,       33328 },//works
    { MODE_SCN_NIGHT_SCENE,     33329 },//works
    { MODE_SCN_TOY_CAMERA,      33331 },//works
    { MODE_SCN_SOFTFOCUS,       33332 },//works
    { ????,             33333 },//sets auto
    { MODE_SCN_MONOCHROME,      33334 },//works
    { ???,      33335 },//sets auto
    { MODE_VIDEO_MOVIE_DIGEST,  33337 },//works
} ;

*

Offline nafraf

  • *****
  • 1308
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #91 on: 15 / August / 2013, 08:56:04 »
    { MODE_SCN_FACE_SELF_TIMER, 33295 },//sets auto instead
    { MODE_SCN_SMART_SHUTTER,   33324 },//works
    { MODE_SMART_SHUTTER,       33325 }, //Same icon as 33324 -same mode?
    { MODE_????,         33326 }, //Same icon as 33324
I updated table in platform/ixus240_elph320hs/shooting.c with your data. Please check modes above using props: http://chdk.setepontos.com/index.php?topic=5051.msg77808#msg77808
My guess is that you are seeing same icon for: SMART_SHUTTER, WINK_SELF_TIMER, FACE_SELF_TIMER.

Now we know that chkptp works :).  I have not checked the other issues you reported.
Thanks.

*

Offline JvdP

  • ***
  • 174
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #92 on: 27 / August / 2013, 17:36:27 »
Could anybody point this n00b in the right direction? This is my first try at CHDK.

I'm on Windows (sorry) and I've installed CHDK-shell. I've found nafraf's sources and I've tried to compile but it ends with:

Code: [Select]
In file .o/ubasic.elf:
elf2flt unknown symbol: 'isdigit'
C:\CHDK\gcc\gcc\bin\gmake.exe[1]: *** [ubasic.flt] Error 5
gmake: *** [all-recursive] Error 1

I've tried the GUI version of CHDK-shell but I'm not sure how I add a platform that isn't part of the official trunk. Why isn't the IXUS240HS part of the trunk anyway?

*

Offline nafraf

  • *****
  • 1308
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #93 on: 27 / August / 2013, 20:45:55 »
Why isn't the IXUS240HS part of the trunk anyway?
Because port is not complete, this is a blind port. More tests and feedback is required.

I sent you a compiled version for your camera, please test it and report.



*

Offline JvdP

  • ***
  • 174
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #94 on: 28 / August / 2013, 03:33:13 »
Brilliant. I used EOScard 1.2 to prepare my SD card and the port you sent me works nicely. Running Ultimate 1.7 script now and testing. Waiting for power supply to get a time lapse going.

I can provide more test feedback if you want, just let me know what I need to test.



*

Offline JvdP

  • ***
  • 174
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #95 on: 28 / August / 2013, 08:28:16 »
As per request by nafraf, here is the capture mode map for my IXUS 240HS:

Auto*1: 32768
 P: 32772
 Movie Digest: 33337
 Portrait: 32785
 Smooth Skin: 33298
 Smart Shutter*2: 33325
 High-speed Burst: 32776
 Handheld Night Scene: 33329
 Low Light: 32805
 Fish-eye Effect: 33327
 Miniature Effect: 33328
 Toy Camera Effect: 33331
 Soft Focus: 33332
 Monochrome: 33334
 Super Vivid: 33322
 Poster Effect: 33323
 Color Accent: 33313
 Color Swap: 33314
 Snow: 32793
 Long Shutter: 32774
 iFrame Movie: 2633
 Super Slow Motion Movie: 2631

*

Offline nafraf

  • *****
  • 1308
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #96 on: 28 / August / 2013, 09:10:20 »
@JvdP
Thanks for testing.
This is the list of modes that are not mapped.
Code: [Select]
// Check of modemap from 'platform/CAMERA/shooting.c':
// Firmware modemap table found @ff0bfabc -> ff0bc508 -> ff24cfe4 -> ff403be8 -> ff826670
// Mode 33295 in firmware but not in current modemap
// Mode 33324 in firmware but not in current modemap
// Mode 33325 in firmware but not in current modemap
// Mode 33326 in firmware but not in current modemap
There are instructions to detect them in reply 91 of this thread.

*

Offline JvdP

  • ***
  • 174
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #97 on: 28 / August / 2013, 14:53:48 »
I'm not sure how to detect them. Do I have to just play with the camera untill the right number appears? I've gone through a lot of modes without any results.


*

Offline reyalp

  • ******
  • 13745
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #98 on: 28 / August / 2013, 17:02:25 »
I'm not sure how to detect them. Do I have to just play with the camera untill the right number appears? I've gone through a lot of modes without any results.
You could try setting the canon mode numbers ( 33295 etc) in script using set_capture_mode_canon() and see what shows up on the display.

Note that some of these are likely self timer modes, so they would appear under the self options rather than the regular mode selection.
Don't forget what the H stands for.

*

Offline JvdP

  • ***
  • 174
Re: IXUS 240/ELPH 320 HS Porting thread
« Reply #99 on: 29 / August / 2013, 03:14:17 »
OK, I will try this soon.

Meanwhile, I'm having some issues. When I use the camera in Auto mode, I get artifacts. Also, sometimes 2 photos get combined into 2! What's wrong here?


 

Related Topics