Camera Locks Up After Exposure - Hello, I'm a NEWBIE - HELP!! (Newbies assistance, User Guides and thank you notes) - CHDK Forum

Camera Locks Up After Exposure

  • 15 Replies
  • 2983 Views
Camera Locks Up After Exposure
« on: 10 / December / 2012, 06:31:33 »
Advertisements
I installed CHDK on a Canon A570 IS. Now, whenever I take a picture, the screen goes blank and the camera is unresponsive to controls (zoom, shutter release, buttons, etc.) for approximately 11 seconds. It didn't used to do this; I had control of the camera and could take another picture immediately after snapping a photo. What's going on?

Thanks.

Re: Camera Locks Up After Exposure
« Reply #1 on: 10 / December / 2012, 06:46:28 »
Have you enabled 'synch' mode by mistake ?

It is used with a USB switch and waits for switch release or times-out after ten seconds.


Re: Camera Locks Up After Exposure
« Reply #2 on: 10 / December / 2012, 08:25:48 »
Have you enabled 'synch' mode by mistake ?
If he did, that should only be a problem if the camera was connected to a computer (or other 5V source) while he was trying to shoot.  Sync only waits while there is 5V at the USB connector.

My guess is that he has RAW/DNG enabled.
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

Re: Camera Locks Up After Exposure
« Reply #3 on: 22 / January / 2013, 01:33:12 »
Disabled RAW and DNG. Camera still goes dead for 11 seconds after exposure.

Something called "Delayed Single Shot" is enabled. Could this be it? I can't find how to disable this in the CHDK docs. Why would CHDK come with this enabled?

The camera is not connected to a computer.


Re: Camera Locks Up After Exposure
« Reply #4 on: 22 / January / 2013, 07:45:22 »
Something called "Delayed Single Shot" is enabled. Could this be it?
I don't believe that's anything that CHDK does.  How do you know its enabled? 

If its an OSD thing,  does the message dissappear when you turn off the CHDK OSD? 

Or is it the name of a script you might have loaded?  If so the messages will appear in the lower left hand corner of the screen and will only do something when you press the shutter button while in CHDK's <ALT> mode.   If you shoot in normal camera mode,  it would not be a script causing the delay.
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

Re: Camera Locks Up After Exposure
« Reply #5 on: 22 / January / 2013, 13:23:12 »
Quote
I don't believe that's anything that CHDK does.

It didn't do this until I loaded CHDK.

Quote
Or is it the name of a script you might have loaded?  If so the messages will appear in the lower left hand corner of the screen

I have not explicitly loaded any other scripts. The message does appear in the lower left corner.

Re: Camera Locks Up After Exposure
« Reply #6 on: 22 / January / 2013, 13:26:48 »
I have not explicitly loaded any other scripts. The message does appear in the lower left corner.
Try going into the scripting menu and loading a different script ?  See if the text changes.

Also,   you didn't answer my question about whether you are pressing the shutter button in <ALT> mode or in regular shooting mode.  What happens either way?
« Last Edit: 22 / January / 2013, 13:28:30 by waterwingz »
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

*

Offline reyalp

  • ******
  • 12690
Re: Camera Locks Up After Exposure
« Reply #7 on: 22 / January / 2013, 16:42:31 »
Why would CHDK come with this enabled?
It doesn't. "delayed single shot" is the title of some example scripts that come with CHDK. You must have selected this yourself at some point.

If you are in alt mode, pressing the shutter runs the currently selected script. If you want to run a different script, select it. If you just want to shoot, leave alt mode.

edit:
If you are encountering the problem when not in alt mode, then it's unrelated to the fact you have this script selected.

Another thing that can cause the camera to appear to lock up after a shot is the Canon automatic dark frame. This should only happen for long exposures (> a few seconds), and the time the camera is locked up is equal to the exposure time.
« Last Edit: 22 / January / 2013, 16:45:46 by reyalp »
Don't forget what the H stands for.


Re: Camera Locks Up After Exposure
« Reply #8 on: 04 / September / 2014, 14:24:50 »
All I did was load CHDK on an A590 IS, stock settings, no monkeying around with scripts, just a plain vanilla installation in the hope of getting raw output.

I have removed CHDK so my camera would be functional again without this 11-second delay. I may yet try it again.

Re: Camera Locks Up After Exposure
« Reply #9 on: 04 / September / 2014, 16:36:35 »
Where did you get the CHDK install file from and what is it's filename?
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

 

Related Topics