G15 Porting thread - page 3 - DryOS Development - CHDK Forum supplierdeeply

G15 Porting thread

  • 82 Replies
  • 26517 Views
Re: G15 Porting thread
« Reply #20 on: 22 / April / 2013, 17:26:49 »
Advertisements
Sadly, no improvement for the video in this version. Is there a chance that something could be improved in the video?

Re: G15 Porting thread
« Reply #21 on: 29 / April / 2013, 13:00:15 »
I'm looking for some help from anyone with a G15 running CHDK.   What I would like to know is whether is possible to enable / disable Dark Frame subtraction  using CHDK on the G15?   Has anyone actually tested it?

The reason I ask is that the G15 code in capt_seq.c looks very close to that code for the SX50 and the CHDK hack to enable / disable Dark Frame subtraction does not work on the SX50 port.

To test this is simple.    Override the shutter speed to something like 10 seconds  (using Tv mode or CHDK overrides)  and take pictures with Dark Frame Subtraction both On and Off using the CHDK RAW menu.

With Dark Frame Subtraction set to On (or Auto) when you take the picture,  you should observe a 10 second exposure followed by another 10 second period where the LCD will state that the camera is "Busy".   When Dark Frame subtraction is set to Off,  you will not observe the 10 second period after the shot (i.e. the time when the camera is collecting Dark Frame information).

I will be very interested to hear any results, good or bad.

TIA.
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

*

Offline c10ud

  • ***
  • 245
Re: G15 Porting thread
« Reply #22 on: 29 / April / 2013, 15:49:11 »
I'm looking for some help from anyone with a G15 running CHDK.   What I would like to know is whether is possible to enable / disable Dark Frame subtraction  using CHDK on the G15?   Has anyone actually tested it?

The reason I ask is that the G15 code in capt_seq.c looks very close to that code for the SX50 and the CHDK hack to enable / disable Dark Frame subtraction does not work on the SX50 port.

To test this is simple.    Override the shutter speed to something like 10 seconds  (using Tv mode or CHDK overrides)  and take pictures with Dark Frame Subtraction both On and Off using the CHDK RAW menu.

With Dark Frame Subtraction set to On (or Auto) when you take the picture,  you should observe a 10 second exposure followed by another 10 second period where the LCD will state that the camera is "Busy".   When Dark Frame subtraction is set to Off,  you will not observe the 10 second period after the shot (i.e. the time when the camera is collecting Dark Frame information).

I will be very interested to hear any results, good or bad.

TIA.
I still have the G15 so i tested this: it looks like G15 suffers from the same bug, from the shoot button click to the camera being responsive again about 30seconds pass with Dark frame subtraction on and off

Re: G15 Porting thread
« Reply #23 on: 29 / April / 2013, 18:27:21 »
I still have the G15 so i tested this: it looks like G15 suffers from the same bug, from the shoot button click to the camera being responsive again about 30seconds pass with Dark frame subtraction on and off
I suspect the G15 was a c&P from the SX50,  which in turn was a C&P from the SX240/SX260.   The release date of those cameras are the closest to the G15/SX50 of any ported camera but they are at least  six months older.
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16


Re: G15 Porting thread
« Reply #24 on: 29 / April / 2013, 18:41:55 »
Maybe it is due to rolling shutter or something else?
I'm not too familiar with shooting P&S camera videos but what I see looks more like the image stablization in your camera fighting the panning motion?  Is it possible to turn IS off in video mode?

It seems not possible to put it off.
I did not buy a G15 yet but it seems a very nice camera but the only bad thing is a panning video shot.

Re: G15 Porting thread
« Reply #25 on: 29 / April / 2013, 19:50:18 »
[size=78%]It seems not possible to put it off.[/size]
I did not buy a G15 yet but it seems a very nice camera but the only bad thing is a panning video shot.
I didn't dig too deep - the first hit on google gave me this :


http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_G15/

Code: [Select]
In Auto the G15 can also choose from six different stabilisation options: still, panning, macro, dynamic and power (when filming), or switched off when the camera detects it's mounted on a tripod or somewhere steady.

Sounds like panning mode should correct the problem you saw?





Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

Re: G15 Porting thread
« Reply #26 on: 30 / April / 2013, 05:52:47 »
[size=78%]It seems not possible to put it off.[/size]
I did not buy a G15 yet but it seems a very nice camera but the only bad thing is a panning video shot.
I didn't dig too deep - the first hit on google gave me this :


http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_G15/

Code: [Select]
In Auto the G15 can also choose from six different stabilisation options: still, panning, macro, dynamic and power (when filming), or switched off when the camera detects it's mounted on a tripod or somewhere steady.

Sounds like panning mode should correct the problem you saw?

Thank you for your post! Strange that I did not found this link because I have searched for it.

*

Offline philmoz

  • *****
  • 3123
    • Photos
Re: G15 Porting thread
« Reply #27 on: 30 / April / 2013, 06:56:10 »
I still have the G15 so i tested this: it looks like G15 suffers from the same bug, from the shoot button click to the camera being responsive again about 30seconds pass with Dark frame subtraction on and off
I suspect the G15 was a c&P from the SX50,  which in turn was a C&P from the SX240/SX260.   The release date of those cameras are the closest to the G15/SX50 of any ported camera but they are at least  six months older.

Can you try this value and let me know what happens:
Code: [Select]
static long *nrflag = (long*)(0xC39C);

Phil.
CHDK ports:
  sx30is (1.00c, 1.00h, 1.00l, 1.00n & 1.00p)
  g12 (1.00c, 1.00e, 1.00f & 1.00g)
  sx130is (1.01d & 1.01f)
  ixus310hs (1.00a & 1.01a)
  sx40hs (1.00d, 1.00g & 1.00i)
  g1x (1.00e, 1.00f & 1.00g)
  g5x (1.00c, 1.01a, 1.01b)


*

Offline c10ud

  • ***
  • 245
Re: G15 Porting thread
« Reply #28 on: 30 / April / 2013, 07:10:41 »
I still have the G15 so i tested this: it looks like G15 suffers from the same bug, from the shoot button click to the camera being responsive again about 30seconds pass with Dark frame subtraction on and off
I suspect the G15 was a c&P from the SX50,  which in turn was a C&P from the SX240/SX260.   The release date of those cameras are the closest to the G15/SX50 of any ported camera but they are at least  six months older.

Can you try this value and let me know what happens:
Code: [Select]
static long *nrflag = (long*)(0xC39C);

Phil.
This value makes the dark frame override working, thanks phil

Re: G15 Porting thread
« Reply #29 on: 30 / April / 2013, 09:10:31 »
Can you try this value and let me know what happens:
Code: [Select]
static long *nrflag = (long*)(0xC39C);
No go for the SX50HS 1.00C.

The crashing in Sports mode is "fixed" but when I test with 10 second exposures ( Tv mode and CHDK override ) I am unable to turn off the 10 second dark frame subtraction period.


Nevermind - used the G15 value on the SX50.  Doh.

Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

 

Related Topics