A4000IS porting thread - page 11 - DryOS Development - CHDK Forum

A4000IS porting thread

  • 205 Replies
  • 73391 Views
Re: A4000IS porting thread
« Reply #100 on: 22 / April / 2013, 23:16:45 »
Advertisements
Hey all!
First off, I have to admit I am new to this while CHDK thing. But I am attempting to use two AS4000 cameras in a homemade book scanner. And I want to use CHDK to trigger the shutter via USB.
I figured out early that my two AS4000's had different firmware. One of them had 101b, and the other had 100c. I was able to install CHDK into the 101b camera using STICK, and have no problems. The remote shutter is working fine.
Now on the 100c camera, I was able to download and install CHDK from the information provided in this thread. CHDK appears to be loading, because I do get the splash briefly when the camera is turned on. However, I have been unable to get into ALT mode, so that I can access the menus.
Is there some special key combination needed, or maybe I have an old CHDK. But this is where being a newbie hurts. I'm not sure what information I can provide to help.
Any hints or assistance would be appreciated!  Thanks!


Re: A4000IS porting thread
« Reply #101 on: 23 / April / 2013, 00:36:41 »
One of them had 101b, and the other had 100c. I was able to install CHDK into the 101b camera using STICK, and have no problems. The remote shutter is working fine.  Now on the 100c camera, I was able to download and install CHDK from the information provided in this thread. CHDK appears to be loading, because I do get the splash briefly when the camera is turned on.
There are CHDK versions for both the 1.01B and 1.00C firmware versions of your camera.  However,  you need to make sure you load the version that matches the firmware of the camera its loaded on.  This means you need to download and install a different file on each camera.  Once you have done that, they should work identically. 

But its possible there is a bug in the 1.00C version.  If you are sure you loaded the right file on each camera please report that fact back here ?

Update : it seems this was my 5000th post .. wow .. seems like last month I started my first port ..
« Last Edit: 23 / April / 2013, 00:54:58 by waterwingz »
Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16

Re: A4000IS porting thread
« Reply #102 on: 23 / April / 2013, 00:54:32 »
One of them had 101b, and the other had 100c. I was able to install CHDK into the 101b camera using STICK, and have no problems. The remote shutter is working fine.  Now on the 100c camera, I was able to download and install CHDK from the information provided in this thread. CHDK appears to be loading, because I do get the splash briefly when the camera is turned on.
There are CHDK versions for both the 1.01B and 1.00C firmware versions of your camera.  However,  you need to make sure you load the version that matches the firmware of the camera its loaded on.  This means you need to download and install a different file on each camera.  Once you have done that, they should work identically. 

But its possible there is a bug in the 1.00C version.  If you are sure you loaded the right file on each camera please report that fact back here ?

Yes, I am aware of the different versions. The 1.01b loaded fine using STICK. But STICK couldn't find a download for the 1.00c. Just for fun, I tried to put the 1.01b card into the 1.00c camera. But with that card, the camera wouldn't turn on. After a bit of searching, I found this thread. So I downloaded and installed the 'a4000-100c-1.2.0-boot.zip' file that was attached to the very first posting on this thread. I installed this file using the directions on the wiki. And it does appear to be loading properly when the camera powers on. (The splash appears briefly, the additional features are showing up on the camera display, etc.)  I just cannot get into ALT mode to access the menus.

Ts there a more recent version for 1.00c than this a4000-100c-1.2.0-boot.zip file?  If not, then I'm assuming there is some kind of bug, since I can do the same function on the 1.01b camera. (It is handy having both versions sitting here for comparison!)

Thanks!


Re: A4000IS porting thread
« Reply #103 on: 23 / April / 2013, 01:04:38 »
Yes, I am aware of the different versions. The 1.01b loaded fine using STICK. But STICK couldn't find a download for the 1.00c.
There is a 1.00C version in the SVN but its not released for the autobuild. So STICK can't find it.  This typically means somebody ported it "blind" but nobody who actually owns the camera has tested to be sure it works.

Quote
So I downloaded and installed the 'a4000-100c-1.2.0-boot.zip' file that was attached to the very first posting on this thread.
Early experimental version .. if anything works its just plain dumb luck.

If you are willing to help test the 1.00C version,  you might send a PM to nafraf and see if he can help you.

Ported :   A1200    SD940   G10    Powershot N    G16


Re: A4000IS porting thread
« Reply #104 on: 18 / May / 2013, 04:14:14 »
I disabled OPT_EXMEM_MALLOC and OPT_CHDK_IN_EXMEM, and now the SuperFine JPGs aren't corrupted anymore.  Thanks philmoz!  I'll keep testing for a while to see if there are any problems with building this way.

Personally, I don't intend on using SuperFine JPG quality, however, I figured that someone out there would, and then they'd come back here with more bug reports.  If we could figure out how to get it to work, then that would also get rid of that extra work of responding to those reports.

I struck a few corrupted jpgs the other day when trying out CHDK on my A4000IS.  I blamed the new memory card, but it since has behaved flawlessly (when not using CHDK and in other cameras), so maybe it was this problem.  I was using a fairly recent download (1.2.0 rev 2767 for 101b I think).

I am new to this,  so is there a way to know if this fix turns up in the builds that we can download?

Re: A4000IS porting thread
« Reply #105 on: 18 / May / 2013, 13:18:27 »
I can say that I've shot well over a thousand photos since then, and I haven't seen any corruption since I rebuilt with OPT_EXMEM_MALLOC and OPT_CHDK_IN_EXMEM disabled.  My only reservation with recommending it for automatic builds is that I haven't thoroughly tested shooting video with it.  I don't normally shoot any video, so I'm not confident that I'd cover the settings that might reveal problems.

I can't answer your question, other than to say you can download the source code and look in the platform/a4000/sub/101b/makefile.inc file to see if those variables are enabled or disabled, but that's probably not the answer you were looking for.  At the present, they are still enabled.

P.S.  If you're running into the same corruption that I was seeing, then the corrupted JPEG files will also be the largest ones in the batch.
« Last Edit: 18 / May / 2013, 13:21:41 by rkomar »

Re: A4000IS porting thread
« Reply #106 on: 18 / May / 2013, 17:56:19 »
I deleted all the corrupt ones, but I will check next time one occurs to see if it is the largest.

Re: A4000IS porting thread
« Reply #107 on: 09 / June / 2013, 22:26:13 »
Just recently I bought an A4000IS but noticed that the firmware version is 102A (according to ACID). Is there a CHDK version in the works for this?

Appreciate any info  :)
« Last Edit: 09 / June / 2013, 22:39:36 by xiaorong »


*

Online philmoz

  • *****
  • 3450
    • Photos
Re: A4000IS porting thread
« Reply #108 on: 09 / June / 2013, 22:39:25 »
Just recently I bought an A4000IS but noticed that the firmware version is 102A (according to ACID). Is there a CHDK version in the works for this? Or, will a CHDK 101a build function properly in this A4000?

Appreciate any info  :)

The 101b version should work for 102a cameras; but no one has tested it yet.

Phil.
CHDK ports:
  sx30is (1.00c, 1.00h, 1.00l, 1.00n & 1.00p)
  g12 (1.00c, 1.00e, 1.00f & 1.00g)
  sx130is (1.01d & 1.01f)
  ixus310hs (1.00a & 1.01a)
  sx40hs (1.00d, 1.00g & 1.00i)
  g1x (1.00e, 1.00f & 1.00g)
  g5x (1.00c, 1.01a, 1.01b)
  g7x2 (1.01a, 1.01b, 1.10b)

Re: A4000IS porting thread
« Reply #109 on: 09 / June / 2013, 22:41:27 »
Thanks, Phil. I'll give it a shot and let you know the results.

 

Related Topics


SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal